„Telekanalite probleem on tingitud reklaamituru kokkukuivamisest, nad otsivad võimalikke uusi ärimudeleid, kuidas oma tulusid säilitada. Üheks alternatiiviks on raha küsimine kaabellevioperaatoritelt,“ ütles ministeeriumi sideosakonna juhataja asetäitja Mart Laas.

Elektroonilise side seaduse praegu kehtivas paragrahvi 90 järgi peab sideettevõtja, kes osutab kaabelleviteenust, tagama nii avalik-õigusliku meediateenuse osutaja teleprogrammid kui ka vaba juurdepääsuga televisiooniteenuse osutaja edastatavad teleprogrammid, mille edastamise eest televisiooniteenuse osutaja tasu ei nõua.

Mart Laasi sõnul annab seadus telekanalitele õiguse oma programmi edastamise eest kaabelleviettevõtjatelt tasu nõuda. „See seab kohustuse õhus vabalt levivate programmide edastamiseks oma kaabellevivõrgus eeldusel, et telekanal selle eest tasu ei nõua. Kui telekanal otsustab ettevõtjalt programmi edastamise eest tasu nõuda, siis ei ole neil enam kohustust programmi edastada. Samas ei keela see kaabelleviettevõtjal telekanali programmi edastada juhul, kui mõlemad pooled jõuavad tasu maksmise osas kokkuleppele,“ kommenteeris Laas.

„Tuleb arvestada, et paragrahvi 90 muutmine ei garanteeri kuidagi erakapitalil põhinevate telekanalite jätkamist vabalevis. Neil on alati õigus soovi korral vabalevist lahkuda kas tasulisse levisse või oma tegevus üldse lõpetada,“ lisas Laas.

Kanal 2 ja TV3 lahkuvad tõenäoliselt 2. juulist vabalevist, mis vaatajatele tähendab tasuta nähtavate kanalite vähenemist.

See puudutab otseselt inimesi, kellel kaabliühendust pole ja kes praegu digiboksi abil viit vabakanalit vaatavad. Suvest jääks neile alles vaid kolm - ETV, ETV2 ja Tallinna TV.