See puudutab otseselt inimesi, kellel kaabliühendust pole ja kes praegu digiboksi abil viit vabakanalit vaatavad. Suvest jääks neile alles vaid kolm - ETV, ETV2 ja Tallinna TV.

Delfi küsis sellele kommentaari TV3 tegevjuhilt Priit Leitolt, kes küll ütles, et sellisel kujul ei vasta Delfile teadaolev fakt tõele, kuid loobus oma lause täpsustamisest.

Vabalevist lahkumise põhjus seisneb sellest, et eratelekanalid soovivad kaabellevioperaatoritelt saada tasu selle eest, et viimased nende programmi oma klientidele taasesitavad, kuid pole aastate jooksul asjas kokkuleppele jõudnud.

Eesti Ringhäälingute Liit edastas mullu kultuuriminister Rein Langile ka kirja koos ettepanekuga täiendada elektroonilise side seadust selliselt, et telekanalite ja kaabelleviteenuste osutajate vahel oleks sõlmitud vastavad kokkulepped.

Kirjas teatas ringhäälingute liit, et toimiva turumajanduse seisukohalt on ebaõiglase olukorra jätkumisel vabalevis olevatel telekanalitel vaid üks alternatiivlahendus – vabalevist lahkumine.

Majandus- ja kommunikastiooniminister Juhan Parts on riigikogu infotunnis öeldnud, et vabalevis olevate telekanalite arv võib suureneda juhul, kui leidub ettevõtjaid, kes on huvitatud tasuta levis olekust. Vaba sagedusressurssi selleks leidub ministri sõnul digilevi algusest alates.