"Kohaliku omavalitsuse valimised on pooleteise aasta pärast, aga juba jagavad mõned inimesed Tallinna linnas ametikohti. Mina oma idealistlikus ettekujutuses olen valimisi pidanud põhiliselt erineva maailmavaate ja programmide võistluseks, vähem tähtsaks pean kellegi upitamist ühele või teisele kohale. Delfi vahendusel oleme aga teada saanud, et nii mõneski erakonnas on järjekord Tallinna linnapea ihaldatud ametipostile päris pikk," alustas Vitsut.

"Reaalne elu käib ikka oma rada. Ilma ennustamise puhul väidavad sünoptikud, et enam-vähem tõese pildi saab kasutatavate mudelite abil umbes nädala kohta. Poliitikas võib see aeg ju kordades pikem olla, aga poolteist aastat ette linnapead ennustada on küll rohkem võrreldav laskmata karu naha jagamisega. Seda enam, et ühiskonnas on praegu hulganisti pingeid, mille vallandumisel ei pruugi tänastel arengustsenaariumidel enam mingisugust alust olla. Väikesed muutused algandmetes põhjustavad suuri muutusi lõpptulemuses," ironiseeris Vitsut, pakkudes välja kolm võimalikku stsenaariumit jõudude vahekorra kohta järgmiste kohalike valimiste tulemusena.

"Alustaksin unelmate stsenaariumist, või õigemini lootuse-stsenaariumist teatud osa poliitikute jaoks, kes väga ihkavad Tallinna linnapea kohta. Selle järgi teeb Keskerakond küll tavapäraselt Tallinnas kõige parema tulemuse, kuid Reformierakond, SDE ja IRL panevad seljad kokku ning teevad ühise koalitsiooni. Paraku eeldaks selline koalitsioon kolme partneri hoopis suuremat vastastikust lugupidamist, kui me seda täna näha võime," arvas ta. "Pealegi pole sugugi kindel, kas Reformierakonna „kaisutus“ pole mitte valijate toetust IRLile nii alla kiskunud, et nad Tallinnas üldse valimiskünnise ületavad. Valimiskünnise ületajate arvu vähenemine annab aga Keskerakonnale kui kõige suurema toetusega erakonnale volikogus lisakohti juurde ja suurendab veelgi tõenäosust saavutada absoluutne enamus. Kindlasti ei saa kerge olema ka kolme peale koalitsioon kokku panna. Samas on mõnel neist kolmest hoopis meiega perspektiivikam kokku leppida, vaatamata sellele, mida enne valimisi valimisvõitluses vannutakse."

Teise Vitsuti stsenaariumi järgi on poliitiline pilt kohalike valimiste ajaks muutunud ning valimistel osaleb lisaks neljale praegu linnavolikogus esindatud erakonnale ka mitu tugevat valimisliitu või tõuseb tuhast mõni varjusurmas olev partei.

"Ma pean mõne valimisliidu edu järgmistel kohalikel valimistel vägagi tõenäoliseks, sest avaliku arvamuse uuringud näitavad pidevat kasvu nende valijate osas, kes parlamendierakondades on pettunud. Sellele aitab kaasa Keskerakonna jõuline materdamine meedias, aga ega puutumata jäänud pole ka teised erakonnad," oletas ta.

"Ei olegi tähtis, millist erakonda parasjagu meedias tulistatakse, valijale jääb ikkagi mulje, et „ju nad on seal kõik ühed pätid ja vargad“. Siis võibki tulla „puhas“ jõud, kes võtab ära need hulkuma läinud hääled ja saab Tallinna linnavolikogusse sisse. Kui seepeale tehakse koalitsioon, kuhu kuulub neli osapoolt – Reform, SDE, IRL ja valimisliit, siis pole vaja olla prohvet sellele kooslusele lühikese eluea ennustamisel. Seega on Keskerakond peagi jälle Tallinna juhtimas," jätkas Vitsut oma spekulatsioonidega.

"Muidugi on kõige tõenäolisem, et Keskerakond jätkab pärast järjekordse enamuse saavutamist volikogus võimu teostamist Tallinnas. Selle tõenäosust kinnitavad kaudselt ka meie kõige suuremad kriitikud, sest vastasel juhul poleks ju mõtet tegelda Keskerakonna meedias materdamise ja valijate hirmutamisega. Niisuguse tegutsemise aluseks on tallinlaste suur toetus, mis on säilinud vaatamata ponnistustele Keskerakond mutta tampida. Toetus Keskerakonnale on püsinud konkurentsitult suurem kui teistel erakondadel ning kõikumised üles ja alla pole teistes erakondades ebakindlust tuleviku suhtes vähendanud. Isegi kui Keskerakond ei võta järjekordselt Tallinnas absoluutset enamust, on ikkagi tõenäosus Tallinna juhtimist jätkata suurem kui ühelgi teisel erakonnal. Ja neljanda stsenaariumina võiks pakkuda mõne poliittehnoloogia käikulaskmise Toompea võimuerakondade poolt, aga see pole selle loo teema. Seega mantel, mida nii mõnigi ihkab oma selga sobitada, ei ole pakkumisel ega tasu ka loota, et tallinlaste toetust omav linnapea läheb linnavõtit kellelegi padjakese peal pakkuma," lisas Vitsut.