Miks sotsid ikkagi Mihhail Kõlvartit umbusaldada ei taha?

Meie kohtusime eile Kõlvartiga ja veendusime, et sisulisi otsuseid ei langeta konkreetne abilinnapea, vaid neid langetab ja nende eest vastutab Tallinna linnapea [Edgar Savisaar]. Seega on meie ettepanek algatada linnapea umbusaldusmenetlus.

Kas siis Kõlvart tunnistaski nii otseselt, et tema on linnapea käpik, kes kirjutab alla, kuhu vaja ja näitab oma nägu, aga tegelikku võimu tal pole?

Meile jäi mulje, et ta on küll pidanud eelarveläbirääkimisi, aga õhtu lõpuks langetab linnapea otsuse, milline valdkond kui palju raha saab.

Kas see oli teie tunne või sõnum, mille Kõlvart esitas?

Selline mulje jäi meile tema jutust.

Ja seda kuuldes hakkas teil Kõlvartist kahju ja te leidsite, et te ei taha teda umbusaldada?

Meil ei ole temast kahju. Me tahame, et muutuks kogu poliitiline kultuur ja eelarve eelistused Tallinnas. Selleks, et see muutuks, ei ole vaja välja vahetada abilinnapead, vaid kogu linnavalitsus ja see eeldab linnapea umbusaldushääletust.

Seda ootavad paljud Tallinna elanikud. Millal on oodata, et ka sotsid seda toetama hakkavad?

Meie seda toetamegi. See oligi meie sõnum ja üleskutse kogu Tallinna opositsioonile. Võiksite küsida, millal Reformierakond kui suurim opositsioonifraktsioon teeb ettepaneku hakata umbusaldama linnapead.

Kui Reformierakond ja IRL võtaksid mingeid samme Savisaare umbusaldamiseks, siis teie tuleksite kaasa?

Just! Absoluutselt! Seda juttu me räägimegi aastast 2010, kui me lahkusime koalitsioonist, kuna linnapea kaotas tol hetkel meie jaoks usalduse ja see otsus ei ole muutunud. Aga selleks, et algatada volikogus umbusaldust ja et see ka läbi läheks, eeldab see kogu opositsiooni koostööd ja lisaks vähemalt viie Keskerakonna saadiku toetust volikogus.

Te olete julge mees, et seda räägite. Te olete ju sisuliselt Keskerakonna linnavalitsuse palgal.

Ei ole. Mina olen Tallinna volikogu palgal. Need on kaks täiesti eri asja.

Aga Savisaar võib teid ju kohe maha võtta, kui tahab. Tal on see voli ja võim olemas?

Kui tal see soov on, siis jõudu talle!

Teis see hirmu ei tekita?

Absoluutselt mitte! Mina tahan, et poliitiline kultuur muutuks ja tänase linnapea juhtimisel seda kindlasti ei juhtu.

On inimesi, keda häiris, mida kaitsepolitsei oma aastaraamatus Kõlvarti kohta kirjutas. Kas ka teie arvates on murettekitav, mida kaitsepolitsei oma aastaraamatus kirjutas?

Minu ja sotside vaated ei kattu Kõlvartiga väga paljudes küsimustes ja väga paljudes küsimustes me ei toeta tema poliitilisi otsuseid. Aga kapo aastaraamat on laiem väärtuste küsimus. Sotsid ei pea õigeks, et kaitsepolitsei vihjete abil üks või teine erakond viib ellu oma poliitilisi eesmärke. Kui kodanik Kõlvart on teinud midagi Eesti riigi vastast, siis me ootame kaitsepolitseilt konkreetseid tõendeid ja süüdistusi.

Selline ilukirjanduslikus vormis tekst või mõtteavaldus pole teie hinnangul õigustatud?

See on väga ohtlik pretsedent.

Miks? Kas te kardate, et sotsiaaldemokraadid on järgmised, kes kaitsepolitsei aastaraamatusse jõuavad?

Võibolla sotsid, võibolla keegi kolmas. Võibolla keegi enam ei julgegi näiteks Venemaal käia, hakatakse kohe Eesti riigi vaenlaseks pidama. Kui on tegemist riigireetmise, Eesti riigi vastase tegevusega, on see väga tõsine asi. See eeldab väga konkreetseid asitõendeid, väga konkreetset süüdistust. Tuletan meelde, et kui oli sotside lahkumine koalitsioonist seoses idarahaskandaaliga, väitis kaitsepolitsei, et hoidis ära kuriteo. Kõlvarti puhul midagi taolist pole juhtunud. On lihtsalt mingisugune pilt, mingisugune vihje. Kui on tegemist riigireetmisega, ootame me konkreetset süüdistust.

Kas kaitsepolitsei oma aastaraamatu ja muu tegevusega täidab konkreetset Reformierakonna ja IRLi tellimust?

Ma ei tea seda. Selline mulje võib jääda, sest selles samas aastaraamatus ei ole sõnagi juttu oluliselt tõsisemast asjast ehk elamisloaskandaalist, kus on olulisemalt tõsisemad asitõendid.

Teil on jäänud mulje, et kaitsepolitsei tegeleb konkreetse parteipoliitikaga?

Igatahes on valitsusparteid Toompeal kasutanud kapo aastaraamatu vihjeid oma poliitiliste eesmärkide elluviimisel.

Tallinnas olete Keskerakonnaga vastaspooltel, aga riigikogu valitsuse järel tahate te tõenäoliselt teha Keskerakonnaga maailmavaatelist koalitsiooni. Kas need natuke konfliktsed eesmärgid mõjutavad teie käitumist Tallinnas?

Kindlasti on meil Keskerakonnaga paljudes küsimustes sarnased vaated. Mis puudutab tänast Tallinna juhtimisstiili ja eelarveotsuseid, siis siin on sotsid ja Keskerakond väga selgelt eri pooltel. Ma ei kujuta ette, et me teeksime täna Tallinnas koalitsiooni praeguse linnapeaga. Aga nagu me oleme viimasel ajal näinud, on ka Keskerakonnas erinevaid vaateid ja tuliseid vaidlusi samadel poliitilise kultuuri küsimustes.

Kui te saaksite, teeksite te Tallinnas koalitsiooni IRLi ja Reformierakonnaga ja riigis Keskerakonnaga?

Kõik koalitsioonid otsustatakse valimistulemuste põhjal. Meie jaoks on maailmavaade väga tähtis, et meie ettepanekud saaksid ellu viidud.