Toots ütles, et kõik need Keskerakonna liikmed, kes ei ole rahul partei praeguse juhtimisstiiliga, on ristmikule välja jõudnud ja peavad otsustma, mida edasi teha.

„Mina näen praeguse juhtukonna soovi killustada vastasleeri — üks visatakase välja, teine jäetakse sisse, et nad ei saaks moodustada ühte plokki,“ rääkis Toots Delfile. „See hirm, et vastasleer hakkab midagi ette võtma, on juhatuses olemas. Kas nad seda teevad, seda näitab aeg.“

Erakonnast väljaastumine ja uue partei loomine ei ole Tootsi sõnul aga kerge, sest parteidest on saanud tugev kaubamärk. „Seetõttu on raske lahti öelda ka sellest kaubamärgist, millesse sa oled panustanud,“ kõneles Toots ja pidas silmas nii Keskerakonda kui ka Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL).

Tootsi sõnul on vastuolud mõlemas erakonnas ilmsed, aga ära minna on ka raske, sest see tähendab suure valu ja vaevaga uue partei ülesehitamist.

Politoloogi ja kodanikuna pooldab Toots aga neid radikaalseid otsuseid. „Kui meil oleks uus Isamaa ja uus Keskerakond nende praeguste kõrval, raputaks see tõsiselt ka valijaskonda ja tooks kaasa ümberreastumist juba kohalikel valimistel,“ kõneles ta.

Uutel tekkivatel jõududel on Tootsi sõnul aga tähtis ruttu tegutseda, sest need valijad, kes praegu toetavad Kalle Laanetit või uut Isamaad, võivad väsida.

Fraktsiooni tulevik ei oma suurt tähtsust

Toots rääkis, et Keskerakonna riigikogu fraktsiooni seisukohalt ei ole üksikute liikmete väljaastumine kuigi tähtis. „Võtmeküsimus Keskerakonna jaoks on see, kas partei muutub ja laguneb ja alles seejärel tulevad küsimused, mis saab fraktsioonist. Seal ei hakka midagi juhtuma, see mis juhtub on ikka ühiskonnas laiemalt.“

Toots küsis ise, mis on täna Keskerakonna fraktsiooni jõud ja tugevus ja positsioon. „Juba see on suur küsimärk.“

Tootsi sõnul ei ole Keskerakonda riigi opositsioonis näha. „Millega nad seal tegelevad, ma ei tea. Ma kuulen ja näen väga üksikutest seal midagi, kindlasti ei ole see fraktsioon praegu löögirusikas, mida koalitsioon kardaks.“

Tootsi hinnangul jääb opositsioon ikkagi killustatuks, isegi kui tekivad uued „aknaalused“, kes hakkavad sotsidega koostööd tegema.

Sotside valjad ei tohiks sellest aga pettunud olla, sest kui nad neelasid alla ühinemise vene erakonnaga, siis siin on riskid palju väiksemad. „Keskerakonna siseopositsiooni liidrid on meedias väga palju sõna võtnud. Kõik teavad, millised on nende seisukohad ja mis inimesed need on.“