Maailma Terviseorganisatsioon WHO on otse välja öelnud, et meie tervishoiusüsteem ei ole jätkusuutlik ja kaos on nende sõnul kohe lähedal, ütles Marika Tuus-Laul. "Isegi haigekassa juhatuse esimees Hannes Danilov on öelnud, et vaeste inimeste olukord on lausa katastroofiline, sest kui inimene kulutab muude hädavajalike kulutuste tegemisest üle jäävast rahast 40 protsenti ravimitele ja ravimisele, siis on see ju katastroofiline."

"Hambaravist me oleme siis sadu kordi rääkinud, inimesed ei käi arstil ja tõmbavad lihtsalt haige hamba välja. Prillidest pole mõtetki rääkida, seda ei jõuta juba ammu," jätlas Tuus-Laul. "Meil on kuskil 83 882 ravikindlustamata inimest, need on Praxise andmed eelmise aasta lõpust. Meie retseptiravimid on ühed Euroopa kallimad, omaosalus 40 protsenti." Tuus-Laul tõi võrdluseks, et Hollandis on see 0,1, Itaalias 3, Prantsusmaal 4 protsenti.

"HIV-i haigestumiselt oleme uhkelt esikohal Euroopas, uute ravimite kompenseerimiselt tagantpoolt teised, tervishoiukulutustelt ühe inimese kohta ka kuskil tagapool, Rumeenia on meist veel kehvem," loetles ta.

"Samas kingime uhkelt välismaale 100 000-euroseid arste, sest just nii palju koolitusraha kulub ühe arsti jaoks. Siis hakkame ilmselt värbama ja juba värbamegi arste Venemaalt või Mongooliast näiteks," sõnas riigikogulane.

Väljarände osas ütles sotsiaalminister Hanno Pevkur, et arstide liikumine nii nagu teistel erialadel on vaba. "Ja kindlasti iga riik saab teha selleks väga palju, et nende koolitatud arstid oleksid nende endi riikides, aga tööjõuturg, mitte ainult arstiteaduses ja meditsiinis, aga tööjõuturg laiemalt on Euroopa Liidus avatud ja see on üks Euroopa põhiõigusi, milles me kõik elame."