Uus pensionikindlustuse koostööleping jõustub kolmekümnendal päeval peale ratifitseerimiskirjade vahetamist. Uus leping on tähtajatu ning kohaldub ka vene sõjaväepensionäridele, kes samuti võivad lepingu alusel saada mõlema riigi pensionit, teatas sotsiaalministeerium.

14. juulil 2011 allkirjastasid sotsiaalminister Hanno Pevkur ja Venemaa suursaadik Eestis Juri Merzljakov Eesti ja Venemaa vahelise uue pensionikindlustuse koostöölepingu. Samas ei tähenda lepingu allakirjutamine veel lepingu jõustumist. Enne uue lepingu jõustumist oli vaja leping ratifitseerida mõlema riigi parlamendis ning seejärel vahetada ratifitseerimiskirjad.

Riigikogu ratifitseeris uue lepingu 28. septembril 2011. Kuna Venemaa riigiduumal võttis lepingu ratifitseerimine kauem aega, siis kohaldati uut lepingut ajutiselt alates 16. oktoobrist 2011. Seega, taotlustega sotsiaalkindlustusameti poole uue lepingu alusel pensioni määramiseks, sai pöörduda alates lepingu ajutisest kohaldamisest. Sotsiaalkindlustusametile on veebruarikuu lõpu seisuga esitatud kokku 4503 taotlust ning pension on määratud juba 2084 inimesele.