Venemaa sõltumatu telekanali Dožd, mille edastamine on Eestis mullu detsembrist keelatud, päevakajalises saates „Siin ja praegu“ („Здесь и сейчас“) astus eile õhtul üles Eesti riigikogu liige Andrei Korobeinik. Saatejuht Anna Mongait soovis rahvasaadikult teada, kas tõesti hakatakse Eestis Vene numbrimärkidega autosid konfiskeerima.

„Nii palju, kui ma aru saan, on see välisministri seisukoht ja see, kuidas plaani rakendama hakatakse, ei ole veel täielikult arusaadav,“ sõnas Korobeinik. Ta rõhutas, et soov autosid Eestisse ümberregistreerida on igati loogiline, kuid konfiskeerimisega mindaks liiale.

„Minu arvates ei tundu see ettepanek mõistlik, sest esiteks: me karistaksime inimesi, kes on sõja tõttu juba kannatanud. Teiseks, mõned autoomanikud kiirustavad nüüd autodega Venemaale, et need seal maha müüa. See tähendab, et Eesti toetab Venemaa autoturgu, mis ei ole ka väga loogiline. Ja kujutada ette, et sanktsioonid kahjustavad mõnda Vene oligarhi, kes tuleb Eestisse mõne kasutatud välismaa autoga, on väga raske,“ ütles Korobeinik.

Keskerakondlane tunnistas saates, et plaan polnud üllatus ainult opositsiooni, vaid ka koalitsiooni liikmetele ja tema näeb seda üritusena teenida raskes olukorras inimeste arvelt poliitilisi punkte.

„Minu arvates on see näide sellest, kuidas poliitikud kõigepealt tegutsevad ja alles pärast mõtlevad. [---] See on suur kaotus Eestile tervikuna, mis puudutab mainet,“ ütles Korobeinik.

Korobeinik vabandab Eesti nimel

Korobeiniku arvates on võimalus, et Vene numbrimärkidega autod tõesti konfiskeeritakse, väike, kuid mitte võimatu. Keskerakonna poliitiku sõnul tuleks plaanile pidurit tõmmata juba ainuüksi seetõttu, et Venemaal registreeritud autodega võivad ringi sõita ka Ukraina sõjapõgenikud või enne sõja algust Venemaal elanud ukrainlased.

„Enne sõja algust oli Venemaal umbes kaks miljonit ukrainlast, kellest osa kolis ära, ka Eestisse. Mõned neist sõitsid autoga, mis registreeriti Venemaal. Niisiis võib tekkida olukord, kus mõnelt Ukraina pagulaselt võetakse Eestis auto ära ja pannakse oksjonile... See tundub mulle täiesti metsik! Ma usun, et isegi suurimad Eesti „vaimuhiiglased“ ei astuks seda sammu. Aga tõenäosus on umbes 5%, sest inimesed võivad olla väga ettearvamatud ega käitu stressi all alati adekvaatselt,“ rääkis Eesti rahvasaadik.

Korobeinik tõi saates esile ka Navalnõi fondi (FBK) Balti riikidele läkitatud kirja, milles paluti Vene numbrimärgiga autode sissesõidukeelu küsimuses ümber mõelda. Eesti poliitik väljendas kahetsust, et kiri pole tõenäoliselt veel siinseid otsustajaid mõjutanud, kuid lubas teha kõik, et plaan ei rakenduks ega jõutaks autode konfiskeerimiseni.

„Mul on väga kahju, ma vabandan Eesti nimel, et nii läks. Ma loodan, et teeme järeldusi ja suudame kõige hullema ära hoida,“ sõnas ta lõpetuseks.