„Sellisel kujul agressioonisõda pidava riigi rehabiliteerimine on täielikult vastuvõetamatu. Mida järgmiseks? Korraldada ÜRO egiidi all Venemaale relvaabi? Mõistus tõrgub uskumast,“ sõnas Terras.

Terrase sõnul tuleb Eestil kõige kõrgemal tasemel sellisele avantüürile reageerida. Ta ütles, et peatselt toimuval ÜRO peaassambleel ei peaks osalema vabariigi president ega välisminister.

„Seni kuni Guterres pole avaldanud kirja sisu, tuleb olla valmis, et see on tõepoolest tõsi ja tema allkirjaga on sisuliselt saadetud Venemaale alistumisleping. Mitte Ukraina poolt, vaid maailma üldsuse poolt,“ lisas Terras.

Venemaale pakutakse järeleandmisi

Saksa ajaleht Bild teatas, et on saanud oma valdusse ÜRO peasekretäri António Guterresi salajase kirja Venemaa välisministrile Sergei Lavrovile, milles pakutakse Musta mere viljaleppe taastamise eest Venemaale järeleandmisi, mis on „liiga head, et tõsi olla“.

Kiri saadeti väidetavalt 28. augustil. Selles nimetatakse „neli konkreetset nurgakivi kokkuleppeks ÜRO sekretariaadi ja Vene Föderatsiooni vahel“. Eesmärk on Musta mere algatuse uuendamine. Kolm punkti neljast täidaksid Venemaa presidendi Vladimir Putini nõudmised, vahendab Focus Online.

Kirjas seisab, et Vene riigipangal lubatakse naasta maksesüsteemi SWIFT, Vene laevad kindlustatakse Ukraina rünnakute eest, Venemaa saab tagasi konfiskeeritud raha ning Vene laevad lubatakse jälle EL-i sadamatesse.