Valgevene diktaator Aljaksandar Lukašenka käis eile avalikkusele välja omamoodi teadaande: Wagneri sõdurid, kes parasjagu Valgevenes resideerumas, soovivat Poola „reisile“ minna ning Lukašenka nägevat vaeva, et neid Valgevene piires hoida.

Kuidas Lukašenka öeldusse suhtuda tuleks? On see ähvardus miski, mida tuleks tõsiselt võtta?

Riigikogu kaitsekomisjoni juht Kalev Stoicescu (Eesti 200) ei arva, et Lukašenka öeldu liigset tähelepanu vääriks.

„Arvan, et ei tohiks üle pingutada ega asja liiga tõsiselt võtta,“ ütles ta Delfile.

Lukašenka öeldu mahub tema silmis laiema kommunikatsioonistrateegia raamistikku, mida Venemaa lääne suunas viljelema on asunud.

„Eks Prigožinist ja Wagnerist on jälle maalitud selline suur koll, kellega Euroopat ähvardada. Lukašenka eilse avalduse sisu näitabki, et kasutatakse olukorda jällegi ähvardusena ära: näete, meil on siin wagnerlased - võib-olla liiguvad läände, võib-olla mitte,“ sõnas ta.

Taustast

Hiljuti avalikkust raputanud Jevgeni Prigožini mässu järel paigutati Lukašenka vahendatud kokkuleppe alusel väejuhi käskudele allunud - ja seeläbi Vene võimu vastu mässanud - sõdurid Valgevenesse. Ka Prigožin sai seal teadupärast ohutu varjupaiga.

Möödunud neljapäeval teatas Valgevene kaitseministeerium, et Wagneri sõdurid on hakanud Valgevene eriüksuseid Poola piiri ääres välja õpetama.

Ärevatest julgeolekuoludest lähtudes on Poola armee vastanud toimuvale oma idapiiri sõjalise tugevdamisega.

Jaga
Kommentaarid