Tartu maakohtu registriosakond jättis nimelt jaanuaris kinnitamata Keskerakonna põhikirjamuudatused, kuna nende hääletamisel erakonna kongressil ei osalenud piisav arv delegaate. Keskerakond esitas selle kohta 27. jaanuariks määruskaebuse Tartu maakohtu registriosakonnale.

Kuna Keskerakonna vaidlustusest tulenevalt ei saanud registripidaja teha registrisse kannet, liikus vaidlus 1. veebruaril edasi Harju maakohtusse. Harju maakohus jättis aga Keskerakonna määruskaebuse rahuldamata.

Siis liiklus vaidlus juba edasi Tallinna ringkonnakohtusse, mis arutas kaasust kirjalikus menetluses ja tegi veebruari lõpus lahendi, jättes Tartu maakohtu registriosakonna 12. jaanuari kandemääruse muutmata ja Keskerakonna määruskaebuse rahuldamata, teatas ringkonnakohtu pressiesindaja Delfile.

Määruskaebuse menetlemise kulud jäid kaebuse esitaja kanda ning määruse peale võib riigikohtule esitada määruskaebuse 15 päeva jooksul.

"Tänase seisuga määruskaebust esitatud ei ole," kinnitas kohtu esindaja Delfile.

Mullu 29. novembril peetud Keskerakonna kongressil osales 1031 hääleõigusega delegaati. Harju maakohtu määruses on kirjas, et kongressi väljavõtte punktist 13 selgub, et põhikirja kinnitamise poolt hääletas 410 kongressi saadikut, mis ei moodusta kahekolmandikulist häälteenamust kongressil osalenud saadikutest. 1031 saadikust moodustab kahekolmandikulise enamuse vähemalt 688 saadikut.

Kohus viitas siinjuures nii Keskerakonna põhikirjale, erakonnaseadusele ja mittetulundusühingute seadusele, mis kõik nõuavad kohalolijate kahekolmandikulist hääleenamust.

Keskerakond otsustas, et ei kutsu kokku uut kongressi, vaid vaidlustab Tartu maakohtu registriosakonna otsuse.

Partei uus põhikiri nägi muuhulgas ette, et erakonnast ei visata enam automaatselt välja kriminaalkuriteos süüdimõistetud isikuid. Teatavasti on erakonna nimekirjas veel Priit Toobal ja Lauri Laasi, kes nn kirjaafääris kriminaalkorras kõige kõrgemas astmes süüdi mõisteti.