Mis põhjusel otsustasite algatada liikumise "Aitab valelikust poliitikast" ja mida see endast kujutab?

Me oleme mures Eesti demokraatia pärast, poliitika läbipaistmatuse pärast, dialoogivõimetuse pärast ja parteide sisedemokraatia puudumise pärast. Tahame, et rahval oleks võimalus valitsemise osas sõna sekka öelda ka väljaspool valimisi. Rahulolematus on väga laialt levinud kõikidel elualadel ja väga erinevate poliitiliste vaadetega inimeste seas.

Üheskoos saame probleemile silma vaadata ja uurida, kuidas saaks asja parandada. Rahvana on meil võim ja me peame leidma võimaluse seda kasutada. End demokraatlikuks pidav ühiskond ei saa endale lubada, et tema valitsus peab oma programmi ja kompetentsi ainupädevaks ja nimetab iga seest- või väljastpoolt tulevat kriitikat õõnestavaks ja kahjulikuks. See kriitika ei käi ainult valitsuserakonna pihta, see suund on kogu poliitilisel maastikul. Miks muidu on opositsioonierakonnad kahtlaselt vait?

Me tahame muutust paremuse poole. Selleks ei ole lootust, kuni parteipoliitikud ei tunnista oma vigu, ei tunnista sedagi, et tegu on vigadega ega arutle nende vältimise võimalikkuse üle. See pole lihtsalt ebameeldiv - sellises riigis ei ole hea elada. Demokraatliku riigi poliitika ei ole poliitikute eraasi, millest teised end eemale peaksid hoidma. See on meie kõigi asi.

Liikumise Facebooki lehelt vaatab vastu päris mitu nime, kes on end liikumisega seostanud. Selgitage lühidalt, et mis inimestega on täpsemalt tegu?

Kokku on saanud väga erinevad eesti inimesed, kellele ei meeldi praegune poliitiline õhkkond ning kes tunnevad, et tahavad ja peavad midagi ette võtma. See on puhtakujuline kodanikualgatus, mitte mingi ühtse poliitilise programmiga organisatsioon ega liikumine. 

Mina saan rääkida ainult enda eest. Olen kõige tavalisem inimene, kel pole poliitikaga mitte mingit varasemat kokkupuudet - kes on mõelnud nagu teisedki, et minust ei sõltu ühiskonnas miski.
Olen alati huvitunud üksikisikust ja tema saatusest ja järjest enam olen veendunud, et vastupidiselt ülalt alla suunatavale arvamusele, nagu vastutaks üksikisiku hea käekäigu eest ainult tema isiklik tublidus ja isikuomadused, sõltub väga palju ka ühiskonnast, millesse see üksikisik on elama sündinud.

Meie riik on väike ja meid on vähe - meil on kõik võimalused ehitada endale ühiskond, mida selle elanikud saavad austada ja armastada.

Paljud kindlasti kahtlevad ka Teie motiivides ning seostavad Teie reformivastast meelsust teiste erakondadega. Saate te täna kindlalt kinnitada, et Te ei kuulu ühtegi erakonda ega võitle ühegi erakonna huvide eest?

Seda saan kinnitada täiesti kindlalt. Ettekujutus, nagu poleks tavakodanike hulgas mõtlevaid päid, nagu iga inimese iga liigutust peaks tingimata keegi eemalt mahitama, on veel üks praeguse haige ühiskonna sümptom.

Ma ei ole Reformierakonna vastu tervikuna, kuigi selle partei juhid on oma vassimisega teinud sellest parteist praegu korruptsiooni sümboli. Teiste parteide käitumine illegaalse rahastamise küsimuses teeb mulle sama palju muret. Miks keegi neist ei julge ausalt tunnistada? Eelkõige on just üleolev suhtumine ja vääritu suhtlemine rahvaga see, mis on karika pilgeni ajanud.

Samuti läbipaistvuse huvides pean küsima, et kuidas Te oma üritusi rahastate või plaanite rahastama hakata?

Esialgu on raha mängus olnud niivõrd väikestes summades (kogusumma ei ületa 50 eurot), et seda on tehtud osalejate isiklikust rahast. Meeleavalduse korraldajad tegelevad asjaga oma isiklikust vabast tahtest, oma isiklikust ajast ja panustavad sellesse isiklikke vahendeid. Mõnigi on pakkunud tuge ka tasuta teenuste näol.

Tänaseks on korraldatud teatavasti ka avalik koosolek ning plaanite läbi viia suuremaid meeleavaldusi. Mida te loodate nendega saavutada?

Tänane koosolek ongi mõeldud meeleavalduse organisatoorsete küsimuste arutamiseks. Loodetavasti aitavad need kõigile avatud üritused inimestes süvendada lootust ja veendumust, et ka nende sõna maksab. Et neil on õigus ja võimalus poliitikas kaasa rääkida. Me püüame üheskoos leida võimalusi parema, inimnäolisema ühiskonna tekkeks.

Kas ja millist väljapääsu Te näete tänases poliitilises olukorras, et rahvas hakkaks poliitikuid rohkem usaldama? Mida selleks teha tuleks?

Me usume, et meeleavaldus on esimene nende sammude reas, mida meil tuleb astuma hakata. Lihtsaid ja kiireid lahendusi pole. Ühiskonnas peab tekkima laiapõhjaline arutelu meie riigi tuleviku üle. On selge, et ainult kosmeetilise silumisega asja ei päästa.

Vaja on süsteemseid muutusi kõigil tasanditel, alates erakondade rahastamisest ja lõpetades valimissüsteemiga. Üldine rahulolematus on ületanud piiri, millest edasi endistviisi jätkata ei ole võimalik.