Alates juuni lõpust viis Estpla-9 oma vastutusalal läbi üle 200 patrulli, osales paarikümnel läbiotsimis- ja arreteerimisoperatsioonil ning tagas erinevate objektide julgeolekut rohkem kui 30 ööpäeval, teatas Delfile kaitsejõudude peastaap.

Eesti kaitseväelased konfiskeerisid kümneid käsitulirelvi ja nende laskemoona, samuti muud erinevat laskemoona ja lõhkeained ning improviseeritud lõhkelaengute valmistamise materjale. Teenistuse viimastel nädalatel osales Eesti jalaväerühm pataljoni koosseisus Bagdadist põhjas ja läänes läbiviidud läbiotsimis- ja puhastusoperatsioonidel.

“Missioon on olnud tõsine väljakutse, millega sõdurid on hästi toime tulnud,” ütleb Estpla-9 ülem kapten Janno Märk.

25. oktoobril hukkus Estpla-9 patrullile tehtud improviseeritud lõhkelaengu rünnakus vanemveebel Arre Illenzeer, kaks kaitseväelast said raskelt ja kolm kergemalt haavata.

Iraagis jätkab missiooni koalitsioonijõudude staabi analüüsiosakonnas teeniv Eesti kontingendi vanem kapten Toomas Väli ja koalitsioonivägede teavitusosakonnas leitnant Andres Sanga välja vahetanud kapten Neeme Brus. Peatselt sõidab Iraaki uue missiooniüksusena kergejalaväerühm ESTPLA-10.

Riigikogu 14. aprilli otsusega osaleb Eesti kaitsevägi kuni 55 kaitseväelasega Ameerika Ühendriikide ning rahvusvaheliste koalitsioonivägede koosseisus konfliktijärgsel julgeolekutagamismissioonil Kuveidis, Kataris, Bahreinis ja Iraagis kuni 20. juunini 2005.