Bideni esimese päeva tegevuste hulka kuulub maskikohustuse kehtestamine föderaalasutustes ja koroonaviirusevastase tegevuse koordinaatori ametikoha loomine, vahendab CNN.

Biden kavatseb anda tagasikäigu ka mitmetele Trumpi katsetele viia USA välja rahvusvahelistest kokkulepetest, taasühinedes Pariisi kliimakokkuleppega ja peatades USA lahkumise Maailma Terviseorganisatsioonist (WHO). USA delegatsiooni hakkab seal juhtima Trumpi poolt korduvalt kritiseeritud riigi juhtiv nakkushaiguste ekspert dr Anthony Fauci.

Biden tühistab ka Trumpi mõned kõige karmimad sisserändepiirangud, lõpetades sissesõidukeelu mõnedest moslemienamusega riikidest ja peatades piirimüüri finantseerimise.

Biden allkirjastab oma korraldusi ja memorandumeid Ovaalkabinetis kohaliku aja järgi täna pärastlõunal, teatas tema peagi ametisse astuv pressisekretär Jen Psaki ajakirjanikele. Psaki ja teiste ametnike sõnul on esimese päeva tegevus vaid osa tervest reast sammudest Trumpi poliitika ümberpööramiseks ja Bideni kampaanialubaduste elluviimiseks juba esimestel ametisoleku nädalatel.

Bideni esimesel päeval kavas olevad 17 otsust:

1. Sajapäevane maski kandmise ja distantsi hoidmine kohustus föderaalhoonetes, föderaalmaal ja valitsuse lepingupartnerite juures. Osariike ja omavalitsuse õhutatakse sama tegema.

2. Peatatakse USA väljaastumine Maailma Terviseorganisatsioonist (WHO) ja dr Anthony Fauci saab seal USA delegatsiooni juhiks.

3. Luuakse koroonaviirusevastase võitluse koordinaatori ametikoht. Koordinaator hakkab ette kandma otse Bidenile.

4. Pikendatakse üleriiklikku moratooriumi väljatõstmistele ja laenu tagatiste väljanõudmistele vähemalt 31. märtsini.

5. Pikendatakse pausi õppelaenude ja intresside tagasimaksetes ameeriklastele, kellel on föderaalsed õppelaenud, kuni vähemalt 30. septembrini.

6. Pariisi kliimakokkuleppega taasühinemine, mis võtab aega 30 päeva.

7. Keystone XL-i torujuhtme rajamise tühistamine ning saja Trumpi keskkonnaalase otsuse ülevaatamine ja tühistamine.

8. Saadetakse laiali Trumpi administratsiooni 1776. aasta komisjon, kästakse riigiasutustel üle vaadata oma tegevus rassilise õigluse tagamiseks.

9. Keelatakse diskrimineerimine töökohal seksuaalse orientatsiooni või sooidentiteedi alusel.

10. Nõue, et rahvaloendusel loetaks üle ka mittekodanikud.

11. Kindlustatakse uuesti lapsena riiki saabunud dokumentideta inimeste kaitse.

12. Kaotatakse Trumpi administratsiooni piirangud seitsme moslemienamusega riigi kodanike USA-sse sisenemisel.

13. Tühistatakse Trumpi sisserändealaste piirangute laiendused USA sees.

14. Peatatakse piirimüüri ehitus, lõpetades selle finantseerimiseks kasutatud üleriikliku eriolukorra deklaratsiooni kehtivus.

15. Pikendatakse USA-s varjupaiga leidnud libeerlaste väljasaatmiste edasilükkamist ja töölube kuni 2022. aasta 30. juunini.

16. Nõutakse täidesaatva võimu esindajatelt eetikalubaduse allkirjastamist, mis keelab isiklikes huvides tegutsemise ja nõuab justiitsministeeriumi sõltumatuse hoidmist.

17. Antakse Valge Maja Juhtimis- ja Eelarvebüroo (OMB) direktorile korraldus arendada välja soovitused regulatiivsete kontrollide moderniseerimiseks.