"Uimastid leiti narokoer Garo toel konteinerist, mis oli mõeldud toimetamiseks Eestisse Euroopas," teatas Pazmiño oma Twitteri kontol. Ta lisas ka foto konfiskeeritud kollasest konteinerist Guayaquili sadamas.

Alustatud on uurimist, kinnitas Pazmiño.

Eesti keskkriminaalpolitsei organiseeritud kuritegude büroo juht Ago Leis sõnas Delfile, et Ecuador ei ole Eesti politseid leitud kokaiinist teavitanud.

"Lõuna-Ameerikast saadetakse väga suurtes kogustes kokaiini Euroopasse näiteks kaubalaevade lastidesse peidetuna ning viimaste aastate andmed näitavad, et Euroopasse jõuab aine peamiselt läbi Hispaania, Belgia ja Hollandi sadamate. Tõenäoliselt oleks peidetud narkoaine enne Eestisse jõudmist konteinerist välja võetud või sooviti Eestit kasutada transiitriigina. Niivõrd suure koguse puhul on välistatud, et see oleks tulnud Eesti turule."

Leis lisas, et narkootikumide vastases võitluses on väga oluline infovahetus rahvusvaheliste partneritega ning vastastikune teavitamine uutest trendidest, ohtudest ja juhtumitest. "Selleks on olemas koostöövõrgustikud nagu Europol ja Interpol ning samuti ka otsekontaktid teiste riikide politseis. Uurimist viiakse läbi selles riigis, kus aine leiti."

Tegemist on suurima kokaiinilaadungiga, mille Ecuadori politsei on tänavu konfiskeerinud. Kokku on jaanuaris vahelt võetud 1,42 tonni kokaiini. 2020. aastal jooksul konfiskeerisid võimud rekordilise koguse ehk kokku 128 tonni kokaiini. Varasem rekord pärines 2016. aastast, kui aastaga saadi kätte 110 tonni uimastit.

Alles mullu novembris avastati Guayaquili sadamas merekonteinerist pool tonni kokaiini, mis pidi samuti suunduma Eestisse. Toonagi juhatas uurijad kokaiinini narkokoer Garo. Konteineri sisu läbiotsimisel avastasid korrakaitsjad kakaoubade seest viis kleeplindiga kinni mässitud pakki, mis peitsid endas 14 nailonist kotti narkootikumidega.

Tegu oli kokaiin-hüdrokloriidiga, mida oli lastis kokku 546 750 grammi ehk enam kui poole tonni jagu - tänavahinnaga üle 100 miljoni euro.

Lõuna-Ameerika läänerannikul asuv 16 miljoni elanikuga Ecuador ei ole kokaiini tootev riik, aga seda kasutatakse narkootikumide transiidiriigina. Smugeldatav kokaiin on enamasti pärit Boliiviast, Peruust ja Kolumbiast. Viimast kaht peab ÜRO maailma suurimateks kokaiinitootjateks ja just nendega on Ecuadoril ka ühine piir.