Trump ja Biden läksid vastamisi nii ülemkohtu, koroonaviiruse kui majanduse teemadel debatis, mida saatsid pidevad vahelesegamised ja solvangud mõlema kandidaadi poolt. Trump süüdistas oma demokraadist rivaali, et viimane ei ole oma "47-aastase karjääri jooksul midagi saavutanud", samal ajal kui Biden nimetas Trumpi "USA kõigi aegade halvimaks presidendiks".

Trump ja Biden rääkisid 90-minutilise debati ajal mitmetes vaidlustes pidevalt üksteisest üle, demonstreerides pigem omavahelist vimma kui lahates poliitilisi nüansse.

Moderaator Chris Wallace

Trump katkestas korduvalt oma konkurendi jutu ja seadis kahtluse alla Bideni saavutused ligi poolesaja aasta jooksul avalikus elus. Ta kaldus kõrvale küsimusest, kas mõistab hukka valgete ülemvõimu pooldavad rühmitused, öeldes, et enamik vägivalda pärineb vasakpoolsete leerist. Korduvate järelpärimiste järel ütles Trump, et palub paremäärmuslastel "taganeda ja olla ootel".

Biden, kes ühel hetkel käskis presidendil "vait olla", kritiseeris Trumpi majandusküsimustes ja koroonaviiruse kriisiga tegelemisel. Hiljem tõstis ta häält oma poja Hunteri kaitseks pärast seda, kui president kritiseeris viimase sõjaväest lahkumist narkootikumide tarvitamise tõttu. "Ta sai sellest lahti. Ta töötas selle kallal. Ma olen ta üle uhke. Ma olen oma poja üle uhke," vastas seesugusest rünnakust silmnähtavalt löödud Biden.

Trump jättis samas vastamata küsimusele, kas ta soovitab oma toetajatel jääda rahulikuks ja mitte osaleda rahutustes, kui pärast 3. novembri valimisi kulub häälte ülelugemiseks oodatust rohkem aega.

"Kui need on õiglased valimised, olen ma sajaprotsendiliselt sellega nõus. Aga kui ma näen kümnete tuhandete hääletussedelitega manipuleerimist, ei saa ma sellega kaasa minna," teatas Trump, kutsudes oma toetajaid üles tegutsema ka valimiste vaatlejatena.

Kui Bidenilt küsiti, miks valijad peaksid teda usaldama riigi ees seisvate rassiprobleemide lahendamisel, ütles ta, et ta on alati seisnud püüdluse eest nõuda võrdsust kõigi jaoks. Trump aga juhtis tähelepanu Bideni omaaegsetele sõnavõttudele Senatis ja väitis, et Biden nimetas 1990ndatel mustanahalisi superkurjategijateks - mis ei vasta siiski tõele.

"Me pole suutnud seda (võrdsust -toim) kunagi saavutada," jätkas demokraat. "Aga me ei ole sellest ka kunagi kaugenenud, nagu on seda teinud (Trump)."

Trump süüdistas seejärel Bidenit, et viimane ei ole piisavalt toetav korrakaitsjate suunas. "Te ei saa isegi öelda sõna korrakaitse, sest kui te need sõnad lausute, kaotate kõik oma radikaalsed vasakpoolsed toetajad," ütles vabariiklasest riigipea.

Biden lükkas oma vastuses aga ümber väited, et ta ei toeta politseinikke või soovib nende rahastust vähendada, öeldes, et "valdav osa politseinikest on tublid, auväärsed ja korralikud inimesed".

Trump kritiseeris samuti korduvalt Bideni poega Hunter Bidenit tema rahvusvahelise äritegevuse pärast - seda ka ajal, mil Biden rääkis oma teisest pojast, sõjaveteran Beau Bidenist, kes suri vähkkasvaja tagajärjel. "Mu poeg oli Iraagis. Ta veetis seal aasta. Ta sai Pronkstähe medali," ütles Biden. "Ta ei olnud luuser. Ta oli patrioot."

Kui jutuks tuli koroonaviiruse kriis, tõi Biden esile selle tagajärjel surnud ameeriklaste arvu (200 000 -toim) ja süüdistas Trumpi selles, et ta avalikkust pandeemia eest ei hoiatanud. Trump ise põhjendas ohu pisendamist sellega, et ei soovinud ameeriklasi paanikasse ajada.

"Te ei sattunud paanikasse," ütles selle peale Biden debati vaatajatele, pöörates pilgu kaamerasse. "Ta (Trump) sattus paanikasse."

Trump aga vastas, et kui president olnuks Biden, nõudnuks koroonaviirus miljonite ameeriklaste elu. Ta lisas, viidates enda väitel mitmete kuberneride sõnadele, et on saanud kriisiga fenomenaalselt hästi hakkama. "Me oleme teinud väga head tööd," teatas Trump, süüdistades probleemides "valetavat meediat".

Debatti vahendas Eesti lugejateni Delfi välisuudiste toimetaja Matti Aivar Lind, faktikontrolli viis läbi faktikontrollimise reporter Heliis Nemsitsveridze. Kuigi Biden püüdis Trumpi mustata, väites, et praegune president valetab sedavõrd palju, et vajab vähemalt viite faktikontrollijat ka debati juurde, siis tegelikkuses debatte kohapeal ei kontrollita. Niisiis toetusime USA suuremate meediamajade faktikontrolli üksuste tööle (1; 2; 3; 4; 5).