Septembrini oli olukord säärane, et sümptomite korral andis perearst saatekirja ning sai end tasuta testida. Kel saatekirja polnud, võis end osades kliinikutes lasta ka raha eest testida.

Riskiriikidest saabujatele aga oli ette nähtud 14 päeva karantiini. Viimast võib nüüd vältida. "Testi saab teha Tallinna sadama A- ja D-terminalis jalgsi saabujate alal Confido meedikute abil ning Tallinna lennujaamas Qvalitase ajutises testimispunktis saatekirja alusel, saatekiri vormistatakse inimesele kohapeal," seisis välisministeeriumi teates.

Eile lennujaamas käinud Delfi piltnik viitas, et testimispunkt asub avalikul alal, kuhu ligipääs kõigil, kes terminali sisenevad.

Kuidas ikkagi seal kontrollitakse, et inimene saabus riskiriigist? Peab näiteks boarding passi näitama? Avaliku testimise koordinaator ja Medicumi juhatuse liige Tõnis Allik ütleb, et kõik põhineb usaldusel. "Eeldame, et lennujaama ei tule inimesed tänavalt."

Synlabist täpsustati, et enne proovi andmist vormistatakse nii Tallinna lennujaamas Qvalitase testimispunktis kui Tallinna sadamas Confido testimiskohas saatekiri laborisse ja sellele märgitakse inimesele naasmise lähteriik ja saabumise aeg. Seda küsitakse testitavalt kohapealt. Reisidokumenti ette näitama ei pea.

Allik selgitab ka, et testi tegemine on riskiriigist tulnutele vabatahtlik ja eesmärgiks testimisel, et negatiivse tulemuse korral saavad inimesed tööle minna. Tagasiulatuvalt saavad vabatahtlikult elavas järjekorras testida Eesti elanikud, kes on saabunud mitte varem kui 7 päeva enne 1. septembrit Eestisse.

Kas pole ohtu, et uus testimisvõimalus soodustab turismi riskiriikidesse ning põhjuseta kasvab testide tegemise koormus? "Oht ja risk on olemas. Me loomulikult testime neid, kes tulevad puhkusereisilt ja soovivad töökohale naasta," sõnab Allik praeguse situatsiooni kohta.

Ta lisab, et valitsus ühel hetkel kaalub, kas praegusel kujul sellise süsteemiga jätkata. Sotsiaalminister Tanel Kiik sõnas tänases Delfi erisaates, et valitsuse eesmärk on, et võimalikult paljud välismaalt saabujad teeks testi, mistap on need ka tasuta. Kiige sõnutsi on valitsus arvestanud, et riigi rahakotist nõuab see ühes kuus 0,5 miljonit eurot kuni miljoni. "Loomulikult teeme vahekokkuvõtte, kui süsteem paar nädalat toiminud."