Tuhanded naised on viimastel päevadel moodustanud meeleavaldustel opositsiooni toetuseks inimkette, saades protestide sümboliks.

Lukašenka juhtis sellele laupäeval toimunud kaitseministeeriumi istungil tähelepanu ja süüdistas opositsionääre "tüdrukute" kasutamises valitsuse vastu.

"Kui teie seas on mehi, olge mehed. Kui te tahate kakelda ja rüseleda, olgu, aga tehkem seda mees mehe vastu. Ärge pange rindele tüdrukuid ja ähvardage peresid," hurjutas Lukašenka.

Ühtlasi süüdistas Lukašenka protestijad ka sõjaväelaste peredele ähvarduste saatmises ja hoiatas, et sõjavägi on valmis end kaitsma.

Järgmised päevad on Lukašenka jaoks kriitilised, kuna pikka aega Euroopa viimase diktaatorina tuntud autoritaarne valitseja püüab võimust kinni hoida, hoolimata suurimast rahva ülestõusust tema 26-aastase valitsemisaja jooksul.

Juba nädala Valgevenes vältavad protestid jätkusid laupäeval, kui Minski ja teiste linnade tänavatele tulid meelt avaldama sajad tuhandeid inimesed, marssides rahumeelselt ning nõudes Lukašenka tagasiastumist.

Valgevene ametivõimude väitel võttis kauaaegne president Aleksandr Lukašenka eelmisel pühapäeval toimunud vaidlusalustel valimistel 80,1% häältest - tulemus, mis protestijate arvates saavutati ulatusliku võltsimise teel. Sõltumatute vaatlejate sõnul ei olnud tänavused valimised ei vabad ega ka õiglased.

Toimunud meeleavaldused muutusid nädala jooksul kohati ka vägivaldseteks ning teatatud on ulatuslikust politseijõhkrusest meeleavaldajate vastu. Valgevene ametnike sõnul peeti kinni 6700 inimest ning vähemalt kaks inimest said ka surma.

Valimiste järel võimude survel Leetu põgenenud opositsioonijuht Svetlana Tihhanovskaja kutsus aga Valgevene linnapäid üles korraldama sel nädalavahetusel rahumeelseid proteste ja palus oma toetajatel allkirjastada petitsioon, milles nõutakse häälte ülelugemist sõltumatute vaatlejate juuresolekul.