Politseinike Thomas Lane’i ja J. Kuengi kehakaamerate salvestuste üleskirjutused annavad seni täpseima ülevaate selle kohta, mis juhtus 25. mail, kui Floyd kinni peeti, vahendab Associated Press.

„Sa tapad mu, mees,” ütles Floyd.

„Siis lõpeta rääkimine, lõpeta lõugamine. Rääkimine kulutab neetult palju hapnikku,” vastas ligi kaheksa minutit põlve Floydi kaelal hoidnud valge politseinik Derek Chauvin.

„Nad tapavad mu. Nad tapavad mu. Ma ei saa hingata. Ma ei saa hingata,” ütles Floyd.

Üleskirjutused avaldati eile osana Lane’i taotlusest temavastane juurdlus lõpetada. Lane’i advokaat Earl Gray kirjutas, et kõigi tõendite ja seaduse järgi ei ole ilmset põhjust tema kliendile süüdistuse esitamiseks.

Gray maalis Lane’ist pildi kui algajast politseinikust, kes usaldas vanemat kolleegi Chauvinit pärast seda, kui Floyd oli kinnipidamisel segaselt käitunud, vastu hakanud ja ennast vigastanud. Gray ütles, et kui Floyd maas lamas, küsis Lane kaks korda, kas Floyd tuleks külili keerata, aga Chauvin ütles ei.

Gray esitas ka kehakaamera salvestuse enda, aga seda esialgu ei avaldatud. Üleskirjutuse järgi allus Floyd kohati korraldustele, aga läks endast välja, kui palus, et teda ei pandaks politseiautosse, korrates pidevalt, et kannatab klaustrofoobia all.

„Oh, mees, jumal, ära jäta mind siia, mees, palun, mees, palun, mees,” palus Floyd ja lisas hiljem: „Ma teen kõike, mis sa käsid mul teha, mees. ... Ma olen lihtsalt klaustrofoobiline, see on kõik.”

Gray sõnul hakkas Floyd ette ja taha visklema ning lõi näo vastu politseiauto akent, misjärel hakkas tal suust verd jooksma. Politseinikud surusid Floydi maha ning „plaan oli teda kinni hoida, et ta ei saaks liigutada ega ennast rohkem vigastada”, kirjutas Gray.

Chauvinile on esitatud süüdistus teise astme mõrvas, kolmanda astme mõrvas ja tapmises. Lane’ile, Kuengile ja Tou Thaole on esitatud süüdistus teise astme mõrvale kaasaaitamises ja õhutamises ning tapmises. Lane hoidis Floydi kinni jalgadest, Kueng keha keskosast ja Thao tegeles teiste juures viibinud inimestega. Kõik neli politseinikku vallandati.