71-aastast meest, kelle isikut pole avaldatud ja kelle kohtuprotsess Salzburgis peeti kinniste uste taga rahvuslikel julgeolekukaalutlustel, eitas salajase teabe edastamist, kuid tunnistas, et selgitas venelastele avalikku materjali "nagu väliskorrespondent", ütles tema advokaat kohtuprotsessil.

Prokurörid väitsid, et mees töötas Venemaa GRU sõjaväeluure spioonina pea veerand sajandit, asudes sellega tegelema juba 1987. aastal, ning selle eest tasustati teda sadade tuhandete eurodega.

Kohus mõistis ta süüdi riigisaladuse reetmises, "välisriigi luureorganisatsiooni heaks töötamises või selle abistamises Austria kahjuks" ja "sõjaväeliste saladuste avaldamises".

Kõnealuste süüdistuste kohaselt võib määrata inimesele kuni kümneaastase vanglakaristuse, kuid 71-aastast meest karistati vaid kolmeaastase vabadusekaotusega ja ta vabastati veel samal päeval seetõttu, et ta kandis poole karistusest juba eeluurimisasutuses.

„Kohus võttis kergendavate asjaoludena arvesse tegevuse tunnistamist, süüdistatava kõrget iga ja varasemate süüdimõistvate kohtuotsuste puudumist. Kohus jõudis järeldusele, et süüdistatav ei kujuta enam riigile ohtu,“ teatas kohtu pressiesindaja.

Juhtum on piinlik neutraalsele Austriale, mille konservatiivne liidukantsler Sebastian Kurz on kiitnud riiki kui Venemaa üht lähimat liitlast Euroopa Liidus ja seadnud eesmärgiks tegutseda sillana ida ja lääne vahel.

Austria oli üks vähestest riikidest Euroopa Liidus, kes leidis, et Venemaa diplomaate ei peaks riigist välja saatma ka seoses endise spiooni Sergei Skripali ja tema tütre mürgitusega Inglismaal, milles London süüdistab Moskvat. Venemaa eitab süüdistusi.