Reformiparteiga liitumise lootused vähemalt esialgu maha matnud Res Publica nimetab jutte nende salasepitsustest Keskerakonnaga halvaks naljaks, kirjutab Postimees.

“Meie šantažeerime ja ähvardame reformikaid Keskerakonnaga, et juhul kui nad ei liitu, siis meie…? No kuulge, see on ju täielik jaburdus, totaalne absurd,” ütles Indrek Raudne, Res Publica üks juhtpoliitikuid ja riigikogu liige. “Ega siis ähvardustega ei sõlmita abielusid.”

Ometi on mitmed poliitikud vihjanud, et just sellise ultimaatumiga ähvardas osa peaministripartei liikmeid juba mõned nädalad tagasi reformierakondlasi selleks puhuks, kui viimased peaksid kahe partei ühinemisele “ei” ütlema.

Väidet toetas ka fakt, et Res Publica esimees Juhan Parts kohtus paar nädalat tagasi Keskerakonna liidri, värskelt Tallinna meeritoolilt kukutatud Edgar Savisaarega. Seal olevat Parts Savisaare ees kahtluse alla seadnud Reformierakonna ühe pealubaduse, tulumaksu alandamise täitmise otstarbekuse. Juttu tulnud veel valitsuskriisist, mis tipnevat peatselt Keskerakonna ja Res Publica ühisvalitsuse moodustamisega.

“Kuulge, see on täiesti rumal jutt,” sõnas Raudne. Ent ometi tunnistas ta Res Publica ja Keskerakonna juhtide kohtumist. Aga see ei olevat midagi erilist. “Esiteks, Parts kohtub opositsiooniliidri Savisaarega aeg-ajalt ikka, selles pole ju midagi erakordset. Teiseks, juttudel salasepitsustest Keskerakonnaga pole mingit alust. Saame tõesti nendega hästi läbi, kuid see on õhust võetud loba.”

Res Publica, kes pidi äsja loobuma plaanist juba järgmise aasta kohalike omavalitsuste valimistele minna Reformierakonnaga ühes parteis, teeb juba uusi plaane. Nimelt tahab peaministri erakond senisest laiemat koostööd teha Isamaaliiduga.