Endine keskerakondlane jõudis raadiosaates "Olukorrast riigis" säärase väljaütlemiseni sotsiaalministri Tanel Kiige kiitmise taustal - kui muidu on noorpoliitik näidanud end siiani väga võimekana, oleks Sepal talle siiski paar soovitussõna.

"Sõjas ei ole see koht, kus antakse inimesele harjutamise võimalus," märkis Sepp.

"Kui midagi tänaste otsuste valguses talle soovitada või ette heita, siis seda, et homme on esmaspäev ja ma arvan, et ta teeks selle kriisireguleerimise juhtimisele ja eesti rahvale heateo, kui ta paluks homme hommikul terviseameti juhataja lahkumisavaldust," andis ettevõtjast-kolumnistist Sepp Kiigele omalt poolt nõu. "Ükski kindral ei juhi sõda, kes ei saa oma tööga hakkama ja sõjas ei ole see koht, kus antakse inimesele harjutamise võimalus."

Sepp märkis, et "see inimene" on tekitanud totaalse usalduskriisi, süües Eesti riigi autoriteeti kõikide inimeste ees. Seda eelkõige sellega, et ta on lasknud terviseametil "sedavõrd ebaprofessionaalselt toimetada". Praeguse peadirektori Merike Jürilo jätkamine kasvõi päeva võrragi tähendab Sepa silmis riigi jaoks täielikku katastroofikurssi.

Karm hinnang ka ajakirjanikult

Asjaolus, et terviseamet ei saa oma tööga hakkama, on saatejuht Andrus Karnau olnud kindel enda sõnutsi pea paar kuud - juba enne koroonakriisi puhkemist. Näiteks tõi ta perearstikriisi, kus terviseamet ei suutnud avalikkusele õigeid fakte esitleda.

Koroonakriisi ebaprofessionaalsest käsitlemisest tõi Karnau esile möödunudnädalase "kahetsusväärse hämamise".

"Kümme päeva on räägitud sellest, kuidas perearstidel on õigus saata inimene testima. Viisakalt öeldes on see hämamine, tegelikult on see lihtsalt valetamine," kirjeldas ERR-i ajakirjanik. "Kuni selle neljapäevani otsustas Eestis häirekeskus seda, kas inimesele saadetakse kiirabibrigaad koju ja nüüd, sellest neljapäevast, on perearstidel õigus anda saatekiri, aga perearstid ei ole vabad oma otsustes, vaid neile on antud väga ranged juhised selle kohta, keda nad üldse võivad testima saata."

Kiik ei nõustu

"Kõrvalt vaadates anda hinnanguid, mida oleks pidanud tegema täna teadaoleva info põhjal kuu-kaks tagasi, on oluliselt kergem, kui oli teha otsuseid toona teadaoleva info pinnalt," vastas sotsiaalminister Tanel Kiik ning märkis, et pole Evelyn Sepa kriitikaga nõus. "Kui vaatame otsuseid, mis on tehtud Eestis, on meie valmisolek olnud kõrge ja hea. Valmisolek on hetkel sammuvõrra ees kohapealse viiruse tegelikust levikust. Aga loomulikult kehtib põhimõte, et loodame parimat, valmistume halvimaks."

Kiige silmis on kogu tervisevaldkond - eesotsas terviseametiga - tulnud Eestis seni võrdlemisi hästi toime.

"Terviseametil on olnud väga suur roll kogu selle olukorra haldamisel ning juhiste ja soovituste väljatöötamisel. Seda koostöös nii perearstide, haiglate kui ka valitsusega," põhjendas Kiik enda seisukohta. "Arvestades olukorda, arvestades väljakutseid, mis on kogu tervisesüsteemi ees, siis kogu valdkond on väga hästi hakkama saanud."

Kuula saadet lähemalt Raadio 2-st.