Lähipäevadel muutub koroonaviiruse testide tegemise kord. Kui varem võtsid proove kiirabibrigaadid, kes on tohutult ülekoormatud, on uus lahendus drive-in proovivõtukohad, mis luuakse riigi, perearstide ja erameditsiiniettevõtete koostöös.

Esimene selline proovivõtukoht avatakse homme Tallinnas ning järgnevatel päevadel Tartus, Pärnus, Kuressaares, Viljandis, Narvas, Paides ja Kohtla-Järvel.

Kellele tehakse koroonaviiruse test?

Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige Argo Lätt ütles, et alates tänasest on perearstide otsustada, kellele koroonaviiruse test teha.

"Kõiki neid, kellel on ägeda viirushaiguse sümptomid nagu köha, õhupuudus ja kõrge palavik, tuleb käsitleda kui Covid-19 kahtlusega patsiente. Riskirühm on 80+ vanuses patsiendid ja need, kellel on kroonilised haigused. Näiteks kopsuhaigused, kardiovaskulaarsed haigused, immuunpuudulikkus ja vähk," selgitas Lätt.

Seega on riik laiendanud testimisvõimekust, aga endiselt võetakse koroonaproov vaid riskirühma kuuluvatelt inimestelt.

"Test ei ravi. Me jaotame patsiente sümptomite järgi. Kui tal on kerged nähud, siis püsigu kodus. Kui tal on rasked nähud, siis tuleb viivitamatult kutsuda kiirabi numbril 112," ütles Lätt.

Terviseameti peadirektor Merike Jürilo rääkis tänasel pressikonverentsil, et lisaks riskirühmadele on fookus ka töötajatel, kes panustavad inimeste tervisesse nende ravimise või hooldamisega. "Oluline on vältida nakkuse levikut tervise- ja hoolekandeasutustes," sõnas ta.

Jürilo kordas samuti üle, et kõigil ei ole vaja koroonatesti teha. "Testimine ei anna garantiid selle osas, et inimene ei võiks haigestuda. Kes on testitud, pole endiselt koroona eest kaitstud," lisas ta.

Riik tõstab testimise võimekust

Valitsus teatas täna, et käivitatakse drive-in proovivõtukohad, mis aitavad oluliselt tõsta testimise võimekust. Kui varem sai teha 300 testi päevas, siis peagi on võimalik neid teha 1000.

"Eestis on tehtavate testide arv pidevalt kasvanud ja oleme selles osas paljudest riikidest ees. Tulenevalt WHO soovitustest ja ka avalikust ootusest laiendab riik koostöös erasektoriga veelgi koroonaviiruse testide tegemise võimalusi. Testimisel on jätkuvalt esmatähtis meditsiiniline näidustus, see tähendab, et vaid põhjendatud kaalutlustel on perearstidel edaspidi võimalik koostada saatekiri, mille alusel saab arst määrata inimesele COVID-19 testi läbiviimise. Jätkuvalt on kõige olulisem riskirühmade (eakad ja kroonilised haiged), tervishoiutöötajate, sotsiaaltöötajate ja teiste COVID-19 leviku tõkestamisega seotud inimeste testimine," ütles sotsiaalminister Tanel Kiik.

Esimene drive-in proovivõtukoht avatakse juba homme Tallinnas, järgnevatel päevadel ka Tartus, Pärnus, Kuressaares, Viljandis, Narvas, Paides ja Kohtla-Järvel. Tegeletakse ka kodustestimise teenuse võimaldamisega inimestele, kel on seda vaja.

Haigestumisel peavad inimesed helistama oma perearstile, kes hindab patsiendi koroonaviiruse testimise vajadust vastavalt terviseameti juhendile. Kui perearst peab testimist vajalikuks, siis vormistab ta digitaalse saatekirja. Saatekirja saanud patsiendile helistab seejärel spetsiaalne testimiskeskus ning lepib inimesega kokku täpse testimise aja ja koha. Ninaneelu proov võetakse autost saatekirjaga inimeselt isikut tõendava dokumendi alusel.

Koroonatesti tulemuse saab inimene telefoni teel ühe tööpäeva jooksul ning vastus läheb digilukku.