On tõsiasi, et viimased päevad on toonud juurde rohkelt ametlikult kinnitatud koroonaviirusesse nakatunuid. Väga palju meditsiiniteemadega tegelenud Kärt Anvelt sõnab otse – arv suureneb veelgi.

„Ei ole mõtet silmi kinni pigistada. Väga suure tõenäosusega on koroonasse nakatunute arv suurem, inimesed ka põevad seda kergemini läbi või neid ei mindagi kontrollima. Haigeid on kindlasti palju rohkem ja järgnevatel nädalatel neid ka tuleb rohkem,“ ennustas ta. Aga samas peab seda võtma paanikata, sest see ei aita.

1x
00:00


Kui aitab miski, siis valitsuse poolt välja kuulutatud eriolukord, mis on toonud kaasa hulga piiranguid rahvarohketele üritustele, koolide sulgemise ja piirikontrolli.

„Oleksin oodanud seda otsust varem võibolla juba nädalavahetusel. Rahandusminister ja välisminister ja haridusminister tahtsid sellise otsuse teha juba möödunud laupäeval, aga peaminister ja sotsiaalminister polnud siis veel nõus,“ rääkis Anvelt. „Ma ei süüdista siin peaministrit ja sotsiaalministrit, sest eriolukorra väljakuulutamise otsuse tegemist tuleb väga-väga kaaluda. Aga hea, et see kehtestati, see aitab kaasa, et inimesed vähem haigestuvad,“ leidis ta.

Mis puutub aga eriolukorra seletamisse, siis inimestes on tekitanud see erinevaid küsimusi. Näiteks on läinud lahti varude kokkuostmise paanika.

„Ma ei saa sellest aru, mis inimesi on praegu vallanud. See algas kõik sotsiaalmeediast, kus räägiti, et ms nüüd saab ja saab ja sealt ta läks ja läks. Massipsühhoos tabab inimesi, mis teha,“ laiutasid saatekülalised käsi ja nentisid, et teatud varude omamine on hea, kuid ülepingutamine viid raiskamiseni.

Saate teises pooles võeti vaatluse alla rahandusminister Martin Helme poolt välja kuulutatud majanduse turgutamise pakett. Ta lubas äsja laenata riigile kuni miljard eurot.

Ärilehe juhataja Ann-Marii Nergi tunnistas, et tema esimene reaktsioon summast kuuldes oli: „Kuidas palun?!“.

Kas nii suurte summade suunamine majanduse päästmiseks on hea plaan, saate kuulata saatest endast.