“Meil on nakkuskliinikus 45 voodit. Kui tekib vajadus, haigestumus tõuseb — räägime eelkõige respiratoorsetest viirustest —, siis on meil võimalik voodikohti juurde avada. Siis räägime 50-60 voodikohast. Kui haigestumus, ja ütleme koroonaviirusesse haigestumus, läheb hästi kõrgeks, siis räägime 80 voodikohast,” ütles Moks pärast Tallinna linnavalitsuse pressikonverentsi, kus olid erakorraliselt kohal ka Tallinna haiglate esindajad.

Ta märkis, et tuleb rääkida ka personalivõimekusest, sest ainult voodikoht ei ole patsiendi jaoks veel lahendus. “Kui haigestumise tõus on hästi suur, siis loomulikult on haigla ülesanne lõpetada plaaniline töö ja tuua haigla teistest osakondadest personali appi.”

Küsimusele, kas ja kuidas ollakse valmis olukorraks, kus Eestis on näiteks tuhat koroonaviirusesse nakatunut, vastas Moks, et sellisel juhul vajaks haiglaravi umbes sada inimest ja siis on kindlasti abiks ka teised haiglad. “Eestis on haiglaid palju.”

Moksi sõnul on ka praegu haiglate vahel sõlmitud kokkulepped, et kui patsientidel on vaja intensiivravi sellisel tasemel, et on tarvis kasutada hingamisaparaate, on Põhja-Eesti regionaalhaigla sellise võimekuse loonud. “Me saame väga raskes seisundis patsiente suunata sellesse haiglasse ravile,” selgitas Moks.

Ta tõdes, et Lääne-Tallinna keskhaiglas on tekkinud varustuse tarneraskusi. “Varustatuse kohapealt teeme igapäevaselt tööd. Midagi ei ole teha, haiglad on hankekohuslased, aga arvestades seda olukorda, mis on tekkinud — ja ausalt öeldes rahva seas olevat paanikat —, siis on meie haigla läinud seda teed, et teeme oste väljaspool hankemenetlusi. See on eriolukord. Meil on maske ja respiraatoreid. Kusjuures firmad, kes meile neid tarnivad, on märku andnud tarneraskustest, ja teatud tooted on ühe ja teise piiri taga kinni.”

Samas rahustas Moks, et arstidel on isikukaitsevahendid olemas. “Selles suhtes ei pea kartma.”

Käes on gripi kõrghooaeg

Pressikonverentsil osalenud Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti sotsiaalhoolekande- ja terviseosakonna juhtivspetsialist Ene Tomberg märkis, et lisaks koroonaviirusele on käes gripi kõrghooaeg.

"Sellest annab tunnistust see, et läinud nädala jooksul registreeriti Eestis peaaegu 4000 uut respiratoorse viirusinfektsiooni juhtu ja 389 gripijuhtu," lausus Tomberg.

Ta märkis, et Tallinna kiirabi sõitis eile välja 320 väljakutsele tavapärase 200 asemel, kuna respiratoorsetesse viirushaigustesse haigestumine on märgatavalt kasanud.

Tomberg rõhutas, et kõigil haiglatel on olemas koroonaviiruse haiguse COVID-19-ga tegelemiseks oma kriisiplaanid. "Need on üle vaadatud. Üle on vaadatud ka võimalikud kohtade arvud, kui palju on võimeline haigla patsiente päeva jooksul vastu võtma. Kui meil tekivad raskemad haigusjuhud, kes vajavad kolmanda astme intensiivravi, siis meie suur partner on Põhja-Eesti regionaalhaigla, kes loob kuni 50 kohta."

Ta lisas, et haiglad on võimelised ümber vaatama oma hospidaliseerimise plaanid. Samuti võib tekkida olukord, kus plaaniliste haigete vastuvõtmine katkestatakse ja juba plaanilised operatsioonid lükatakse edasi, et teha kohti neile haigetele, kes vajavad seda kõige rohkem.