Kontsertaktusel peavad kõne nii peapiiskop Urmas Viilma, Eesti Komitee esimees Tunne Kelam, peaminister Jüri Ratas kui ka aastatel 1998-2006 Slovakkia peaministri kohust täitnud ning nüüdne Martensi Keskuse president Mikuláš Dzurinda.

Sündmusel pidi muuhulgas kõnelema ka president Kersti Kaljulaid, kes otsustas koroonaohu tõttu üritusel osalemise ära jätta.

Taustast

Eesti Kongress oli rahvaalgatuse tulemusel 24. veebruaril 1990 toimunud üleriigilistel valimistel valitud rahvaesindajatest moodustatud Eesti Vabariigi õigusjärgsete kodanike esinduskogu. Kongressi esimene istungjärk toimus 11.–12. märtsil 1990 Estonia kontserdisaalis.

Algkoosseisu kuulus 499 hääleõiguslikku liiget ja 43 Eesti Vabariigi kodakondsuse taotlejate seast valitud sõnaõiguslikku liiget. Eesti Kongressi liikmed valisid enda hulgast täidesaatva organi, Eesti Komitee. Selle esimeheks valiti Tunne Kelam. Eesti Kongressi peamine eesmärk oli Eesti Vabariigi taastamine tema seadusliku kodanikkonna poolt õigusliku järjepidevuse alusel ning Eesti Kongressi osalusel täideti see eesmärk 1992. aastaks.