Euroopa Komisjon pakub välja reeglid, mis muudavad liitumisläbirääkimiste alustamise edasilükkamise keerulisemaks, kui liikmeks pürgijad on tingimused läbirääkimiste alustamiseks täitnud, vahendab Associated Press.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles täna, et ettepanek on hea sõnum Põhja-Makedooniale ja Albaaniale, kes mõlemad pettusid kibedalt, kui nendega läbirääkimiste alustamine oktoobris tagasi lükati.

Teema muudab keeruliseks see, et kuigi Balkani riigid loodavad väga Euroopa Liidu liikmeks saada, tahavad Lääne-Euroopa riigid pidurdada selliste riikide vastuvõtmist, mis ei ole valmis võtma täielikku vastutust sellistel teemadel nagu korruptsioon või õigusriik.

Samal ajal muretsetakse, et kui Euroopa Liit ei ava end mitmele riigile strateegiliselt olulises Balkani regioonis, võivad need talle selja pöörata ning minna Venemaa ja Hiina rüppe.

Põhja-Makedoonia ja Albaaniaga pidid liitumisläbirääkimised algama eelmise aasta lõpus, aga eriti Prantsusmaa nõudis enne laienemissüsteemi muutmist. Liikmeks pürgijad tundsid, et neid veeti ebaõiglaselt alt, sest olid veendunud, et on täitnud suure pingutusega kõik tingimused.

Euroopa Liit ei ole uusi liikmeid vastu võtnud pärast Horvaatiat 2013. aastal.

Euroopa Liit loodab, et läbimurre Albaania ja Põhja-Makedoonia jaoks saabub märtsis. Mais on plaanis suur Lääne-Balkani teemaline tippkohtumine.