Oma ajast pool teeninud süüdimõistetud terrorist 28-aastane Usman Khan tappis ennetähtaegse vabanemise järel reedel kaks ja vigastas veel kolme inimest, vahendab uudistekanal BBC.

Peaminister Boris Johnson väitis, et ennetähtaegse vabastamise tühistamine oleks ta peatanud.

Kuid leiboristide liider Jeremy Corbyn süüdistas pühapäeval peetud kõnes eelarvekärpeid, "mille tõttu ei suudetud sekkuda".

Valitsuse otsus võib mõjutada koguni 70 vanglast vabastatud süüdimõistetud terroristi.

28-aastane Khan, kelle politsei reedel pärast rünnaku läbiviimist maha lasi, pandi vangi 2012. aastal kavatsusega pommitada Londoni börsikvartalit.

Ta mõisteti "avalikkuse kaitseks" tähtajatult trellide taha, kus tal tuli otsuse kohaselt veeta minimaalselt kaheksa aastat.

See tähendab, et teda saanuks trellide taga hoida ka pärast minimaalse tähtaja lõppu. 2013. aastal aga apellatsioonikohus tühistas karistuse, asendades selle 16-aastase vangistusega, mille alusel tuli Khanil kanda sellest vähemalt pool.

Politsei pressiesindaja Neil Basu ütles, et Khan vabastati 2018. aasta detsembris - vastavalt "ulatuslikule tingimuste loetelule".

"Minu teada täitis ta neid tingimusi," lisas politsei esindaja.

Peaminister Johnson lubas karmistada karistusi, kui konservatiivid võidavad 12. detsembril toimuvad üldvalimised.

"Kui teid mõistetakse süüdi tõsises terroriaktis, peaks sellele järgnema vähemalt 14-aastane kohustuslik vanglakaristus - ja osa neist ei tohiks kunagi vabastada," ütles ta.

"Lisaks peab kõigi terrorismi ja äärmusrikkumiste eest kohtuniku poolt välja kuulutatud karistus väljendama tegelikult kantavat aega - need kurjategijad peavad oma karistust kandma iga päev, ilma eranditeta," nõudis valitsusjuht.

Töölispartei liider Jeremy Corbyn ütles pühapäeval Yorkis peetud kõnes, et viimase kümne aasta eelarvekärped on jätnud "lüngad", mis vähendavad "võimalusi sekkuda inimeste ellu, kes jätkavad andestamatute tegude tegemist".