RUSI jõudis järeldusele, et Suurbritannia ei suudaks hoida usutavat kaitsepositsiooni, vahendab BBC News.

RUSI analüüsis sõjalisi võimekusi „ebatõenäolises” suure intensiivsusega NATO ja Venemaa vahelise konflikti kontekstis, kuhu Suurbritannia on lubanud saata võitleva diviisi.

„Praegu on olemas risk, et Ühendkuningriiki, mis ei ole võimeline usutavalt võitlema, võidakse eskalatsiooniga ähvardavate jõudude poolt sundida eskalatsiooniredelil laskuma,” öeldakse raportis.

Raporti järgi jääb Suurbritannia põhjalikult alla relvastuses ja selle tegevusulatuses, mis annab vaenlase suurtükiväele vabaduse Ühendkuningriigi üksused alistada.

Vene suurtükivägi ja raketipatareid on juba näidanud oma võimekust, hävitades 2014. aastal kaks Ukraina pataljoni minutitega.

Briti ja NATO jõududel ei ole mitte ainult piiratud arv suurtükiväe relvi, vaid on ka puudus laskemoonavarudest ja transpordist.

Raportis öeldakse, et Suurbritannia maismaa suurtükiväe uuendamine ja moderniseerimine on kiire ja kriitiline prioriteet.

Oma vastuses teatas Suurbritannia kaitseministeerium: „Ühendkuningriik ei seisa üksi, vaid oma NATO liitlaste kõrval, kes teevad tihedat koostööd õhus, merel, maal, tuuma- ja kübervaldkonnas, et hoida ära ohte ja reageerida kriisidele. Suurima NATO riigikaitsele kulutajana Euroopas on Ühendkuningriigi relvajõud hästi varustatud, et võtta juhtiv roll ohtudele vastuastumiseks ning Briti rahva ohutuse ja julgeoleku kindlustamiseks kodus ja välismaal.”