19. novembril ärandati Soomes sõiduauto Volvo, mille kadumisest sai omanik teada politseinike käest. Kogutud info kohaselt oli varguses kahtlustatava Leedu kodaniku plaaniks sõita laevaga Tallinnasse, kust teekond oleks ilmselt jätkunud Leetu. Suurepärase koostöö tulemusena pidasid Põhja prefektuuri ametnikud sõiduki ja selle juhi 19. novembril Tallinna sadamas kinni. 30-aastane mees võeti vahi alla ning omanik saab oma sõiduvahendi peagi kahjustamata kujul tagasi.

Ajavahemikul 19.-23. novembrini murti Soomes eri paigus sisse kolme elektroonikapoodi, kust viidi ära erinevat elektroonikat – sülearvuteid, tahvelarvuteid ja nutitelefone. Kogukahju võib ulatuda kuni 100 000 euroni. Kogutud info kohaselt olid kõigi sissemurdmistega seotud Rumeenia kodanikud, kes sõitsid 24. novembril laevaga Tallinna, et varastatud kraam ilmselt läbi Eesti kodumaale toimetada. Erinevate PPA ametnike ning maksu- ja tolliameti töötajate koostöös kontrolliti sadamas mitmeid sõidukeid ja 12 inimest. Selle käigus leiti kõik kolmest poest varastatud esemed. Viis Rumeenia kodanikku vanuses 36, 34, 33, 26 ja 24 eluaastat võeti vahi alla.

„Need juhtumid on väga heaks näiteks sellest, kui efektiivseks on Soome ja Eesti politsei pikaajaline koostöö muutunud,“ rääkis Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre. „Koos töötades suudame kurjategijad välja selgitada juba loetud minutitega. Tänu Soomes resideeruvale kontaktametnikule jõuab info kiirelt Eestisse, mis aitab kurikaelad kuumadel jälgedel kohaselt kinni pidada.“

Tõhus rahvusvaheline politseikoostöö naaberriikide vahel annab kurikaeltele selge sõnumi, et piiriülene kuritegevus ei tasu ennast ära. „Põhja prefektuuril on nii Helsingi kui Riia politseiga koostööleping, mis annab meile suurepärase võimaluse koos töötada ja kurjategijaid üllatada,“ ütles Tambre.

Mõlema eelmisel nädalal aset leidnud juhtumi menetlus jätkub Soomes.