Anonüümne autor, kelle kohta öeldakse ainult „Trumpi administratsiooni kõrge ametnik”, kirjutab ka, et kolleegid kaalusid massilist ametist lahkumist, et tõsta häiret presidendi käitumise pärast, aga otsustasid lõpuks seda mitte teha, teatas Washington Post Guardiani vahendusel.

Raamatu „A Warning” („Hoiatus”) autor on tundmatu isik, kes kirjutas eelmisel aastal ajalehes New York Times presidendi suhtes kriitilise artikli. Trumpi kirjeldatakse raamatus püsimatu ja ebapädevana ning juttu on ka tema eraviisilistest rassistlikest ja misogüünsetest väljaütlemistest.

Autor kirjeldab raamatus Trumpi lähenemist presidendiametile järgmiselt: „nagu 12-aastane lennujuhtimistornis, vajutab valimatult valitsuse nuppe, hoolimata mööda maandumisrada libisevatest lennukitest ja meeleheitlikult lennuväljast eemale pöörduvatest lendudest”.

Autor kirjeldab ka, kuidas Trumpi impulsiivsed veidruseid Twitteris on pannud kõrged ametnikud sageli hommikul täielikus paanikas ärkama.

„See on nagu koidikul hooldekodusse ilmumine, et avastada, et su eakas onu jookseb püksata mööda hoovi ja sõimab kõva häälega kohviku toitu, samal ajal, kui mures hooldajad püüavad teda kinni püüda,” kirjutab autor. „Sa oled korraga vapustatud, lõbustatud ja sul on piinlik. Ainult et su onu ei tee seda iga päev, tema sõnu ei edastata avalikkusele ja ta ei pea juhtima USA valitsust, kui ta ükskord püksid jalga paneb.”

Raamatut ja autori otsust anonüümseks jääda kritiseeris Valge Maja pressisekretär Stephanie Grisham.

„Argpüks, kes kirjutas selle raamatu, ei pannud sellele oma nime, sest see pole midagi muud kui valed,” ütles Grisham, kelle sõnul peaksid ajakirjanikud raamatut kajastama kui väljamõeldist.

Washington Post kirjutas, et autor otsustas avaldada raamatu anonüümselt, et mitte juhtida presidendi tähelepanu kõrvale tähtsamatest küsimustest.

„Ma olen otsustanud avaldada selle anonüümselt, sest see debatt ei käi minu üle,” kirjutas autor. „See käib meie üle. See on sellest, kuidas me tahame, et presidentuur meie maad peegeldaks, ja sellele peaks arutelu keskenduma. Mõned hakkavad nimetama seda „argpüksluseks”. Minu tundeid see süüdistus ei haava. Samuti olen ma valmis panema oma nime president Trumpi kritiseerimise juurde. Ma võin seda teha, õigel ajal,” teatas autor.

Raamatus on lõike, milles on juttu sellest, et Trump esineb väljaspool avalikkust väidetavalt misogüünsete ja rassistlike kommentaaridega, kommenteerib inimeste kehakaalu või väljanägemist, ning väidetakse ka, et Trump püüdis Ovaalkabineti nõupidamisel matkida hispaania aktsenti, et kurta USA-Mehhiko piiri ületavate sisserändajate üle.

„Me saame need naised, kes tulevad sisse umbes seitsme lapsega. Nad ütlevad: „Oh palun aidake! Minu mees jättis mu maha!” Nad on kasutud. Nad ei tee meie maa heaks midagi. Vähemalt kui nad tulevad koos mehega, võime me panna ta põldudele maisi korjama või midagi,” olevat Trump öelnud.

Sama anonüümne autor kirjutas New York Timesi artiklis „Ma olen osa vastupanust Trumpi administratsiooni sees”, et mõned kõrgetasemelised Valge Maja ametnikud on teinud koostööd riigi ja avalikkuse kaitsmiseks Trumpi kõige ohtlikumate ja vastutustundetumate mõttevälgatuste eest.