"Mitmed pensionärid on pöördunud EPÜL-i poole küsimustega, kas on võimalik olemasolevaid, juba sõlmitud pensioni teise samba pensionikindlustuslepinguid üles öelda," ütles Ergma.

Ergma sõnul ei õigusta praegu kehtiv süsteem ennast ning teise pensionisamba muutmine vabatahtlikuks päästab tänased ja homsed pensionärid kahjulikust ja ebapraktilisest süsteemist.

Valitsuse pensionireform näeb ette võimaluse üle vaadata seni sõlmitud pensionilepingud kindlustusseltsidega. "See annab tänastele pensionäridele võimaluse ise otsustada, kas nad jätkavad lepinguid või võtavad raha ühe korraga välja," ütles Ergma.

"Praegu saab raha korraga välja võtta ainult inimene, kel on pensioni II sambasse kogutud suhteliselt väike summa. See piirang pole mõistlik," lisas ta.

Ergma tõi välja, et teise samba vabatahtlikuks muutmine vähendab senist varanduslikku kihistumist pensionisüsteemis; ühelgi pensionäril pole enam kohustust sõlmida kindlustusseltsiga lepingut, vaid igal inimesel on mitu valikut, kuidas enda kogutud säästudega ümber käia ning pensionireform sunnib finantssektori pöörama näoga inimese poole.

"Arvestades pensionikogumise perioodi pikkust, majanduslikke ja poliitilisi riske on hea, et pensionikogujale antakse senisest vabamad käed enda vara käsutamiseks ja kasutamiseks," ütles Ergma.

"Pensionireformiga leiab kinnituse see, et teise pensionisambasse kogutud vara kuulub inimesele, mitte riigile või finantssektorile," lisas ta.