“Pole kindlaid tõendeid, et Saddam Husseini režiim oleks al-Zarqawile varju andnud,” kommenteeris tundmatuks jääda soovinud USA ametiisik teisipäeval CIA järeldusi.

Ametiisik rõhutas samas, et CIA raport, mis on segu uuest infost ja vanemate materjalide hindamisest, ei langetanud lõplikku otsust ega jõudnud kindlale seisukohale.

“Ei saa öelda, et asi on lõpetatud,” ütles ametiisik.

Telekanal ABC teatas eelmisel nädalal viitega anonüümsele kõrgele riigiametnikule, et CIA dokument “tõstatab tõsiseid kahtlusi” Bushi administratsiooni väidete suhtes, nagu oleks sõjaeelne Bagdad al-Zarqawit varjanud. Ametiisiku sõnul pole CIA-l tõendeid, kas Saddam Hussein üldse teadis, et al-Zarqawi viibis Bagdadis.

CIA raport jõuab järeldusele, et al-Zarqawi viibis enne sõda vaheaegadega Bagdadis, kuid suhtub kahtlusega väidetesse, nagu oleks al-Zarqawi saanud ametliku loa ennast Bagdadis ravida, nagu ütles suvel president Bush.

Veel teisipäeval kinnitas Valge Maja pressiesindaja Scott McClellan, et Saddami ja al-Zarqawi vahel oli olemas seos.

“Ta oli Bagdadis viibides ühenduses Ansar al-Islami rühmitusega Iraagi kirdeosas. Samal perioodil oli tal Bagdadis tegutsenud rakuke. Seega on olemas selged seosed Saddam Husseini režiimi ja al-Qaeda vahel,” ütles McClellan.

Enne eelmise aasta invasiooni kujutas Bushi administratsioon Zarqawit al-Qaeda sidemena Bagdadiga.

al-Zarqawit peetakse praegu Iraagis USA vägedega võitlevate sisside üheks liidriks ja nende ühenduslüliks Osama bin Ladeni terrorivõrgustikuga.