"Euroopa Nõukogu parlamentaarse assamblee (ENPA) eileöine otsus Venemaa laua taha tagasi manööverdada on häbiväärne," kirjutas riigipea Facebookis.

"Aprillis 2014 jäeti Vene delegatsioon ENPA-s Krimmi sündmuste pärast ilma nii hääleõigusest kui õigusest saada valitud ENPA juhtorganite etteotsa ja osalusest järelvalvemissioonides. Nende sanktsioonide põhjus oli jäme rahvusvahelise õiguse rikkumine Venemaa poolt. Põhjustest, miks Venemaa hääleõigus 2014. aastal peatati, ei ole ükski kadunud," lisas ta.

ENPA toetas tänaöisel hääletusel Venemaa delegatsiooni õiguste taastamist. Lisaks Ukrainale hääletasid otsuse vastu Poola, Suurbritannia ja Balti riikide esindajad, sealhulgas Eesti parlamendi delegaadid Eerik-Niiles Kross, Indrek Saar ja Raivo E. Tamm.

Otsuse on hukka mõistnud ka välisminister Urmas Reinsalu, kes ütles, et Venemaa mandaadi taastamine ei ole kooskõlas Euroopa Nõukogu väärtustega ja ei teeni Euroopa huve. Ajakirja Diplomaatia peatoimetaja Erkki Bahovski hinnangul tekitab täna öösel toimunud hääletus küsimuse, kuivõrd saab Euroopa Nõukogu pidada euroopalike väärtuste kaitsjaks.