Ministri käskkirjast nähtub, et uue töörühma ülesanne on välja töötada IKT seadmete tehnoloogilise turbe ja usaldusväärsuse poliitika ning vajalikud täiendused õigusaktides.

Töörühma tööd juhib majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi riigi küberturvalisuse poliitika juht Raul Rikk. Sinna kuuluvad justiitsministeeriumi, kaitseministeeriumi, kaitsepolitsei, politsei- ja piirivalveameti, sise- ja välisministeeriumi, välisluureameti jt esindajad.

"Töögrupi jaoks on esmatähtis ära lahendada 5G-ga seotud murekohad. Tehnoloogia, mida tulevikus Eesti sidevõrkudesse lubame, peab olema igakülgselt kontrollitud. IKT süsteemid muutuvad järjest rohkem riikide strateegiliseks alussüsteemiks ja peame olema kindlad, et need seadmed teevad, mida tootja lubab," ütles Rikk.

Kuu alguses kutsus minister kokku ka e-valimiste töörühma. Nende ülesandeks saab analüüsida valimissüsteemi protsesside turvalisust ja läbipaistvust ning vajadusel teha ettepanekuid selle parendamiseks.

Rikk, kes on ka e-valimiste töörühma juht, ütles, et tööd plaanitakse alustada lähinädalatel. "Alustuseks vaatame üle olemasoleva seadusandluse, kõik riske puudutavad aspektid, kaardistame murekohad ja siis hakkame tegutsema," sõnas Rikk.

Töörühma peamine eesmärk on tagada, et IKT põhisüsteemid oleksid hästi turvatud. "Püüame analüüsida ka seda, kuidas neid keerukaid süsteeme kommunikeerida nii, et inimesed võivad end kindlalt tunda," lisas Rikk.

E-valimiste töörühma eesotsas on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning sinna kaasatakse riigi infosüsteemi amet, valimisteenistus, teadusasutused ning teised eksperdid.