Eile kogunes Gruusia pealinnas Thbilisis parlamendijuurde tuhandeid protestijad, kes avaldasid pahameelt, et hoones oli Vene parlamendidelegatsiooni juht Sergei Gavrilov saanud kõne pidamiseks kasutada spiikri kohta.

Algul kogunesid meeleavaldajad parlamendi ette, lehvitasid Gruusia riigilippe ja laulsid, õhtu edenedes üritasid demonstrandid aga märulipolitsei ridadest läbi murda ja parlamenti pääseda. Ööl vastu tänast sai viga vähemalt 39 politseinikku ja 30 demonstranti. Gruusia võimude teatel on tõenäoline, et vigastatute arv kasvab. Raadio Vaba Euroopa teatel sattusid rünnaku alla ka ajakirjanikud.

2008. aastal toimus Gruusia ja Venemaa vahel augustisõda ning kahe riigi vahel puuduvad diplomaatilised suhted. Konflikti järel tunnustas Moskva Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat eraldi riikidena, Gruusia ja läänemaailm käsitleb piirkondi okupeeritud aladena. Gavrilov on toetanud Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvust ja grusiine ärritas väga, et sama isik istus nüüd Gruusia parlamendis spiikritoolil ja pidas vene keeles kõnet.
Meeleavaldajas ja politsei täna öösel Thbilisis.

Kui Gavrilov üritas pärast vaheaega spiikri toolile naasta, tõkestasid Gruusia parlamendiliikmed tal tee ja teatasid, et nad ei luba Venemaal riigiinstitutsioone rüvetada. Intsidendi järel katkestati üritus ja turvamehed eskortisid Gavrilovi ja tema kaaslased hoonest välja.

Gruusia võimupartei juht, miljardär Bidzina Ivanišvili ütles, et jagab täielikult Gruusia kodanike siirast raevu. Riigi peaminister Mamuka Bakhtadze süüdistas parlamendi ees toimunus opositsioonijõude, kes olevat rahva üles ässitanud.

Endine riigipea, Gruusias tagaotsitav Mihheil Saakašvili kutsus aga politseid meeleavaldajatega liituma. Lisaks ärgitas Saakašvili oma toetajaid täna proteste jätkama ja avaldas demonstrantidele toetust.

Gruusia praegune president Salome Zurabišvili mõistis Saakašvili avalduse hukka. „See on täiesti vastuvõetamatu, et teise riigi kodanik [Saakašvilil on nüüd taas Ukraina pass] kutsub välismaalt üles Gruusia politseid käske eirama," sõnas Minskis visiidil viibiv Zurabišvili.

Gavrilov oli koos teiste Vene delegaatidega Thbilisis parlamentidevahelise õigeusuteemalise assamblee (IAO) 26. istungil, mida ta IAO-i presidendina ka juhtis. Duuma ametlikule veebilehele riputatud avalduses sõnas Gavrilov, et Gruusia parlamendi on okupeerinud radikaalid ja lisas, et Venemaad ja Gruusiat ühendavad vennalikud õigeususidemed.