Kui koalitsioonileppes lubati tõsta riigi teadus- ja arendustegevuseks eraldatavate vahendite tase vähemalt ühe protsendini sisemajanduse kogutoodangust (SKT), siis esmaspäeval paika pandud eelarvestrateegias valitsus oma lubadusest taganes. Teaduskulutuste osakaal püsib praegusel tasemel ehk 0,71 protsendil SKT-st.

See mõistagi on pahandanud välja pahandanud suure hulga inimesi. Näiteks Eesti Noorte Akadeemia kutsub Facebookis üles teadlasi, üliõpilasi ja teaduspõhise ühiskonna toetajaid liituma aktsiooniga #teadusematus.

Täna ennelõunal koguneti Toompeal riigikogu esisel platsile, kust liikus rongkäik Stenbocki maja ette.


Meeleavaldusel osalenud Joonatan Nõgisto ütles, et pole normaalne rikkuda mullu detsembris sõlmitud teaduslepet. Ta lisas, et tahaks oma tulevikku näha Eestis teadust tehes, kuid see tundub aina keerulisem. Veel ütles Nõgisto, et kvaliteetne teadus tagab kvaliteetse kõrghariduse. Kui esimene veel enam stagneerub, lähevad noored aina enam välismaale ära ning see seab ohtu Eesti ühsikonna tervikuna.

Tallinna ülikooli teaduskommunikatsiooni lektor Arko Olesk ütles, et tuli meelt avaldama eesmärgiga näidata, et teadlased on olemas ning nad ei istu vaid laborites. "Teadlased leinavad võimalusi teha head teadust ja teenida ühiskonda." Praegune teaduse rahastamine on tema sõnul sisuliselt loterii.

Protestiaktsiooni eestvedaja Mario Kadastik ütles, et teaduse rahastuse praegusele tasemele jätmise puhul jätkub allakäiguspiraal: noorte arv väheneb, kõrghariduse tase langeks ning üldine haritustase Eestis väheneb. See tähendaks ka kahju majandusele.

Samal ajal koguneti meelt avaldama ka Tartus asuva haridus- ja teadusministeeriumi ette.