Palgamõrtsukas Venemaalt

Jevgeni Bõkov pidanuks viibima aprillist 2000 kuni aprillini 2008 vanglas, sest kavandades kolme inimese tapmist, palkas ta Venemaalt mõrtsuka, soetas relvad, kavandas detailideni kuritegude üksikasjad ega hoolinud sellest, et ohustas ka kõrvaliste isikute elu ja tervist. Bõkov taotles ennetähtaegset vanglast vabastamist ja sügisel 2006 kohus ka rahuldas selle.

Kärbikupaugutamine Lasnamäel

Vitali Voronjuk oli kohtu all ülemöödunud aastal, sest hoidis teadmata ajast kuni 20. juulini 2016 Tallinnas valduses tsiviilkäibes keelatud kaheraudsest jahipüssist IŽ 12 valmistatud kärbikut. Omamata selleks ettenähtud luba hoidis Voronjuk ebaseaduslikult enda valduses ka kümmet jahipüssi padrunit kaliibriga 12 ja nelja jahipüssi padrunit kaliibriga 16.

20. juulil 2016 kella 0.30 ajal tulistas Voronjuk Tallinnas aadressil Läänemere tee 3 asuva kortermaja ümbruses eelpool mainitud kärbikust kahel korral õhku, mis mõjus ähvardavalt läheduses viibinud inimestele. Sellega pani Voronjuk toime avaliku korra raske rikkumise, kui see on toime pandud relvaga ähvardades.

Kohus mõistis nimetatud kuriteo eest Voronjukile tingimisi karistuseks ühe aasta, kolm kuud ja 28 päeva vangistust, mida ei pöörata täitmisele, kui ta ei pane kahe aasta jooksul toime uut kuritegu. Lisaks võeti temalt aastaks relva ja laskemoona omamise õigus.

Rüselus karatevõistluse kohtunikuga

Amid Magerramov oli Eestis kohtu all samuti aastal 2016. Teda süüdistati selles, 24. oktoobril 2015 kella 15.20 paiku Tallinna Spordihalli hoones karates toimuvate spordivõistluste ajal astus ta
küljekohtuniku juurde ja lõi teda peopesaga vastu pea vasakut poolt, millega põhjustas kohtunikuile füüsilist valu. Seejärel haaras Magerramov kohtunikul kätega kere ümbert kinni ja üritas teda pikali maha, paisata kuid kohtunik avaldas vastupanu, mistõttu Magerramovil ei õnnestunud seda teha. Rüseluse lõpetasid lähedal asunud inimesed, kes sekkusid ja lahutasid nad.

Viis minutit pärast eelmist vahejuhtumit, läks Magerramov kohtuniku juurde ja hakkas tungivalt nõudma, et see läheks koos temaga välja tänavale suhteid klaarima. Pärast seda, kui kohtunik oli keeldunud koos Magerramoviga välja minemast ning tundis huvi, kes see
Magerramov selline on, et ta peaks temaga välja minema, lõi Magerramov kohtunikule rusikaga vastu alalõua vasakut poolt, millega põhjustas füüsilist valu ja tekitas pindmised peapiirkonna vigastused, turse ja vasaku põse sisepinnal haavad.

Kokkuleppemenetluses sai Magerramov karistuseks kaheksa kuud vangistust, mida ei pöörata täitmisele, kui ta pooleteise aasta jooksul ei pane toime uut kuritegu.

Kokkupõrge ja sündmuskohalt põgenmine Randvere teel

Nikolai Niftalijev juhtis 4. septembril 2016. kella 11.04 ajal Tallinnas Randvere teel, autot, omamata vastava kategooria juhtimisõigust ja olles eelnevalt mootorsõiduki juhtimiselt kõrvaldatud.

Niftalijev kohandanud oma Mercedes-Benz S450 kiirust vastavaks oma sõidukogemustele ja teeoludele, kaotas sõiduki üle kontrolli ja kaldus vastassuunavööndisse, kus põrkas kokku sõiduautoga Honda, mille juht sai kokkupõrke tagajärjel viga.

Niftalijev põgenes liiklusõnnetuse sündmuskohalt andmata abivajajale esmaabi, teavitamata liiklusõnnetusest häirekeskust ja kirjutamata üles liiklusõnnetuse pealtnägijate andmeid.

Kohus karistas Niftalijevit antud õnnetuse põhjustamise eest neljapäevase arestiga. Varasemalt oli tal liiklusseaduse rikkumise eest viis kehtivat väärteokaristust.

USA narkopolitsei DEA (Drug Enforcement Administration) teatas eile, et viis Eesti elanikku on saanud süüdistuse suures narkokuriteos: nimelt olevat mehed plaaninud tuua riiki sünteetilist mõnuainet fentanüüli ja selle veelgi ohtlikumat teisendit karfentanüüli.

Meeste tegude üle hakkab arutama Manhattani föderaalkohus, süüdistuse said Jevgeni Bokov, Viktor Litvintsuk, Amid Magerramov, Nikolai Niftalijev, ja Vitali Voronjuk. Uurimise käigus nähtus, et meeste valduses oli enam kui viis kilogrammi fentanüüli ja karfentanüüli sisaldavaid aineid, sedasorti narkootikumide puhul on see kaasus üks USA ajaloo suurimaid. Mehed vahistati juba 2018. aastal Eestis.

Neli meest on Ühendriikides, viies, Nikolai Niftalijev, ootab Eestis väljaandmist, protsess käib.

Fentanüül ja karfentanüül on erakordselt ohtlikud, rõhutab DEA, inimese tapmiseks piisab paari soolatera suurusest kogusest, aine on näiteks heroiinist oma 1000 korda kangem.

Eesti elanikud jäid vahele, kui valmistasid alates 2017. aasta oktoobrist kuni 2018. aasta augustini ette suure narkopartii USA-sse liigutamist. Nad suhtlesid isikuga, kelle arvasid olevat rahvusvahelise narkokaupmehe, ent kes tegelikult oli hoopis seotud korrakaitsejõududega.