Üleeile pärastlõunal andis Kuusik riigikogus ametivande, eile aga esitas peaminister Jüri Ratasele tagasiastumisavalduse. Hiljem vabastas president Kersti Kaljulaid Jüri Ratase ettepanekul Kuusiku ametist. Võib öelda, et põhimõtteliselt oli Kuusik ministriametis ühe päeva. Eile hommikul käis ta esimest korda ministeeriumis sealse töötajaskonnaga kohtumas.

Vabariigi valitsuse seaduses seisab, et valitsuse liikmel, kes on ametist vabastatud valitsuse tagasiastumise või ministrile umbusalduse avaldamise tõttu või peaministri ettepanekul, on õigus saada hüvitist kuue kuu ametipalga ulatuses. Tõsi, näiteks Jüri Ratas ise sõnastas eile kaamerate ees, et andis kõigest üle ministri tagasiastumispalve. Delfi küsis täna presidendi kantseleist üle - ametlikult oli protseduur ikkagi selline, et Kaljulaid vabastas Kuusiku Ratase ettepanekul.

Hüvitist ei maksta näiteks siis, kui taastuvad ametist vabastatud valitsusliikme volitused riigikogu liikmena. Ent Kuusikut riigikokku ei valitud.

Ministrite palk on hetkel 5243,06 eurot kuus. Kiire arvutus näitab, et kuue kuu palk on 31 458,36 eurot.

Hiljem (kell 14.40) täpsustati majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist, et riigikantselei tegi analüüsi ja leidis, et Kuusik siiski hüvitist ei saa.

Lugejad on uurinud, et ehk seetõttu, et Kuusik kirjutas ise tagasiastumisavalduse ehk tahtis vabatahtlikult lahkuda. Ent varasemalt on sel juhul makstud. Jaak Aab esitas mullu kevadel Jüri Ratasele tagasiastumisavalduse, mille alusel tegi Ratas omakorda ettepaneku president Kersti Kaljulaidile. Kuna Aab polnud varasemalt riigikogu liige ehk sinna ei naasnud, sai ta ka lahkumishüvitist.

Riigikantseleist aga öeldi, et nende hinnangul ei näe valitsuse seadus siiski ette hüvitise maksmist ministri tagasiastumisel omal soovil.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Rasmus Ruuda sõnas varasemalt, et Kuusiku juhtumi puhul on tegu pretsendiga ja õiguslik pool vaadatakse üle. Küll makstakse talle kindlasti välja palk 1,5 tööpäeva eest. See on 374,5 eurot (proportsionaalselt töötatud ajale). Lisaks ka esindustasu 74,9 eurot (maksuvaba).

Kuusiku lahkumine on seotud sellega, et väidetavalt vägivallatses ta oma abikaasa kallal. Ekspress kirjutas, et ta purustas kahel korral oma naise käeluu. Antud asjas on alustatud ka kriminaalmenetlust. Kuusik ise on süüdistusi eitanud. "Loobun ministri ametist mitte selle tõttu, et süüdistused minu vastu oleks tõsi, vaid vastupidi, selleks, et keskenduda enda kaitsmisele kriminaalasjas ja oma hea nime taastamisele," märkis ta eile meediale saadetud teates.