Näiteks on kaebusi esitatud avalikkuses palju kõneainet tekitanud hooldekodude, Attendo Hoivakoti Pelimanni ja Esperi Care’i eakate hoolduse puudujääkide kohta. Alavuses asuva hooldekodu Pelimanni tegevus tuli varem veebruaris peatada ärevust tekitanud puudujääkide tõttu. Jaanuaris sulges Soome sotsiaal- ja tervishoivaldkonna loa- ja järelevalveamet Valvira Esperi Care’i üksuse Kristiinankaupunkis, vahendab Yle Uutiset.

Osa politsei menetluses olevatest eakate hoolduse juhtumitest on eeluurimisel, osa puhul kahtlustatakse kuritegusid ja osa on minemas prokuratuuri, kus kaalutakse süüdistuste esitamist. Seni ei ole peetud vajalikuks nende asjade uurimist ühendada, vaid uurimist viiakse läbi piirkondliku politsei poolt. Kaebuste arvus ei ole aastases lõikes märkimisväärseid kõrvalekaldeid olnud, teatas politsei üleminspektor Heikki Lausmaa.

„Eakate hooldamisega seotud kuriteokahtlusi saab politseile teatavaks aastas pea igas politseiametis mõni. Juhtumid on üksikjuhtumid ja nende kuriteonimetused vahelduvad,” ütles Lausmaa. „Politsei saab avaldusi nii omastelt kui ka teistelt osapooltelt ja võib eeluurimist alustada ka oma algatusel.”

Järelevalveorgan Valvira uurib probleeme, kui tegemist on hooldamises täheldatud puudustega. Kui uuritakse kuritegusid, peab ühendust võtma politseiga.