Meeleavaldusel osales 20-30 parteiaktivisti ja nende mõttekaaslast. Piketil võis näha loosungeid “SOS — päästke meie koolid” ning “Reformidele surm, vene vaim on murdmatu”.

“Piketi ülesanded said täidetud,” ütles erakonna esimees Stanislav Tšerepanov BNS-ile. Tema sõnul andsid piketil osalejad Läti saatkonna esindajatele üle avatud pöördumise Läti presidendile, peaministrile ja seimisaadikutele.

“Kahjuks ei osalenud aktsioonis teiste parteide esindajad. Mõnede poliitikategelaste suust kuulsime koguni sarkastilisi märkusi, umbes selles vaimus, et allkirjade kogumise aeg on ammu möödas,” ütles Tšerepanov.

Tšerpanovi hinnangul jäi Lätis puudu poliitilisest tarkusest ning võimud oleksid pidanud venekeelsete organisatsioonidega aktiivsemalt koostööd tegema.

Tema sõnul on ka Eestis elavatel venekeelsetel sarnaseid probleeme. “Ent meil on teistsugune olukord, me näeme võimalusi võimudega kokkuleppele jõudmiseks, me ei kutsu barrikaadidele, vaid lahendame probleeme läbirääkimiste kaudu,” ütles ta.

Kuigi Tšerpanovi hinnangul pole Eestis eeldusi olukorra arenemiseks Läti stsenaariumi järgi, kutsub erakond töötama selle kallal, et paraneks vene keele koolides õpetamise ja kogu hariduse tase.

“Kavatseme algatada erinevate poliitiliste jõudude ümarlaua hariduselu edendamise teemal. Eriti päevakohane on see nüüd, kus Eesti on ühinenud Euroopa Liiduga,” ütles Tšerepanov.