Umbes 30-aastase al-Sadri silmapaistev positsioon šiiitide juhtkonnas on ebaharilik. Tavaliselt eeldatakse usujuhilt kõrget vanust ja kogemust, Moqtada al-Sadril ei ole neist kumbagi. Edu saladus peitud nimes “Sadr”, mis on Iraagis kõva sõna.

Moqtada isa oli austatud šiialiider Muhammad Sadeq al-Sadr, kes asutas arvukalt heategevusorganisatsioone vaeste šiiitide aitamiseks. Suur populaarsus aga sai talle saatuslikuks — Saddam Husseini salateenistus tappis al-Sadri ja kaks tema vanimat poega 1999. aastal.

Toetuspind aga säilis ning Saddami režiimi langemise järel oli Moqtada valmis sellest kasu lõikama. Mullu juunis moodustas al-Sadr relvajõud, Mehdi armee, kuhu kuulub tuhandeid mehi. Ta hakkas ka välja andma ajalehte al-Hawza, mis keelustati tänavu kevadel paariks kuuks, süüdistatuna vägivalla õhutamises.

Moqtada al-Sadr hakkas toetajaskonda laiendama. Temast sai paljude jaoks Iraagi vastupanu sümbol ning isegi šiiitide tähtsaim vaimulik Iraagis ajatolla Ali al-Sistani on olnud oma sõnavõttudes al-Sadri suhtes ettevaatlik.

Vastupanu oli esialgu rahumeelne, kuid tänavu aprillis andis al-Sadr oma võitlejatele korralduse alustada okupantide vastu võitlust. Rahutused on kasvanud pühas linnas Najafis ägedateks lahinguteks.

Moqtada al-Sadr ei ole ka varem kõhelnud jõulises tegutsemises. Muu hulgas süüdistatakse teda mõõduka šiialiidri Abdul Majid al-Khoeni tapmises mõni päev pärast Bagdadi langemist koalitsioonijõudude kätte.