Tänane Eesti Päevaleht kirjeldas teisipäeva õhtul Tondi ärikeskuses MTÜ Ökobeebi ruumides toimunud "homöopaatilise vaktsineerimise" loengut, kus end loodusterapeudiks nimetav Terje Tähe valgustas kuulajaid homöopaatilisest "vaktsineerimisest". Erinevalt päris vaktsiinidest, mis pidavat inimesi ka tapma, olevat homöopaatilised "vaktsiinid" tervisele ohutud, sest ei sisalda toksiine. Pealegi olevat need nii lahjad, et ei sisalda haigustekitaja osiseid, vaid hoopis nende "energiat".

Homöopaatiliselt pidavat saama "vaktsineerida" ka difteeria, teetanus, läkaköha, leetrite ja mumpsi vastu, samuti pidavat sellega saama ennetada ka puukentsefaliiti, kopsupõletikku ja genitaalide tüükaid.

"Kutsestandard ei anna hinnangut teenuse või ameti teaduslikkusele ega luba kellelgi töötada meditsiinivaldkonnas," ütles kutsekoja kommunikatsioonijuht Marit Valge vastuseks Delfi küsimusele, kuidas homöopaatia viljelejad kutsetunnistusi saavad.

Kutsestandardid on tema sõnul eelkõige infoallikad selle kohta, mida kõnealune tegevus endast kujutab ja millised oskused on inimesel, kes kutsetunnistust omab.

"Eestis on ettevõtlusvabadus ja info erinevate pakutavate teenuste ja nende osutajate kohta on põhimõtteliselt tarbijale vajalik," märkis Valge.

Uute kutsestandardite koostamist ja kinnitamist arutavad valdkondlikud kutsenõukogud ning kutsenõukogude esimeeste kogu. Neisse kuuluvad valdkonna tööandjate, töötajate, koolide ja riigi esindajad. See tähendab, et otsused kutsestandardeid koostada ja kinnitada või mitte on laiapõhjalised. "Täiendmeditsiini, loodusravi ja hiina meditsiini valdkonna kutsestandardid aeguvad 2018. sügisel ja siis otsustakse tervishoiu kutsenõukogus nende vajaduse üle," ütles Valge.

Küsimusele, kuidas on väljastatud kutsetunnistus Terje Tähele, kelle loengut "homöopaatilisest vaktsineerimisest" kajastas tänane Eesti Päevaleht, vastas Valge, et kutsetunnistus Tähel puudub.

Kutsekoda ise Valge sõnul kellelegi kutsetunnistusi ei anna, vaid peab registrit väljastatud kutsete kohta. Kutsestandardi alusel kutseeksamite korraldajaks, mille edukal sooritamisel väljastatakse kutsetunnistus, on kutse andja.