Armastan käia spaades ja kuna Eestis neid pidevalt juurde tuleb, siis avastamisrõõmu ikka jätkub. Ma ei ole üldiselt pretensioonikas kodanik ja minu arust on meil spaad piisavalt puhtad ja külastajad viisakad inimesed.

Mingil kummalisel moel osutusid kaks viimast järjestikust spaakülastust aga ühtmoodi inetuks. Etteruttavalt ütlen, et spadele endile ei olegi midagi ette heita, klientidele kahjuks küll. Kuna ma ei soovi, et minu lugu spaasid kuidagi kahjustaks, siis jätan nimed nimetamata.

Niisiis ühel korral neist kahest istusin sauna laval üksi. Minuga liitus noor perekond väikese tütrega. Laps umbes 2-aastane. Istusid veidi, kui laps küsis pissile. Ema vastas täiesti rahulikult, et aga pissi siis. Ja no pissiski, sinnasamasse lava peale. Ema küsis veel, et ega kakale ei taha - noh, õnneks ei tahtnud.

Ema veel täpsustas isale, et õnneks on neil teised püksikesed kaasas. Et mis mina tegin? Vahtisin suu ammuli ja ei saanud sõnagi suust. Muidu ei ole ma just suu peale kukkunud, aga siis kukkusin küll. Mind ei olnud ju seal ruumis, vähemalt nende inimeste arvates ei omanud see mingit tähtsust, et keegi veel seal istub.

Pärast mõtlesin küll, et mis ma kõik oleksin võinud öelda, aga kuna tegu oli teisest rahvusest inimestega, siis ma tundsin, et mitte midagi ei oska praegu öelda. Lihtsalt kohutav! Pakkisin oma kotid kokku ja tulin spaast ära.

Kuu aega hiljem külastasin üht teist spaad. Kõik meeldis, kui äkki... Saunade ees on sellised dušinurgad, kus saab endalt pärast leili higi maha loputada. Ja ühes neist seisis noor ema on pisikese pojaga ja ärgitas teda pissima.

Laps vaatas veel kohmetunult meile otsa, et kas ikka sobib, aga ema julgustas takka: "Pissi, pissi, pole hullu midagi!" (võõrkeles taaskord). Nüüd minu ema ütles küll neile, et kas tualetti ei või minna lapsega, aga noor ema ei teinud väljagi.

Spaatamisest sai küll isu täis ja pikemaks ajaks kohe. Seekord andsin teada ka spaa valvelauda, et järelvalvet võiks tugevdada. Mida sa muud oskad öelda? Mis sellistest lastest siis kasvab, kellele vanemad annavad õigustuse avalikus kohas oma häda teha? Ja miks peaksid teised inimesed seda taluma?

Ma mõistan nüüd, miks paljud eelistavad täiskasvanute spaasid, kuigi olen ise kolme lapse ema. Me ei saa kunagi kindlad olla, et meie seas ei ole sama räpaseid täiskasvanuid, aga laste edaspidine käitumine ja puhtuse pidamine on siiski meie, vanemate teha.