Ka naftariik Kuveit, mille Iraagi okupatsioonist vabastamiseks alustas USA 1991. aastal Lahesõda, ei saada arvatavasti esindajat Bushi ja teiste G8 liidritega kohtuma, selgub Ühendriikide administratsiooni esitatud osavõtjate nimekirjast.

Sellest ei leia ka Katari, kus paikneb populaarne araabia telekanal Al-Jazeera, mis ärritas Washingtoni Iraagi sõja üksikasjaliku kajastamisega.

Valge Maja kutsutute nimekirjas seisavad Iraak, Alžeeria, Bahrein, Jordaania ja Jeemen ning Türgi ja Afganistan.

Nende riikide liidreil on kolmapäeval kohtumine maailma juhtivate tööstusriikide G8 liidritega, et arutada Bushi laiema Lähis-Ida algatust, mille mitmed araabiamaad on tagasi lükanud kui Läänest pealesurutud väärtustesüsteemi.

Valge Maja ei ole selgitanud, miks ei tule tippkohtumisele mitmed mõjukad araabia riigid, mis muidu on USA kindlad liitlased islamimaailmas.

Egiptus, kus elab neljandik kõigist maailma araablastest ja maailma suurimate naftavarudega Saudi Araabia on teatanud, et nende liidreid ei osale, sest neil on samal ajal muid kohustusi.

Esindatud pole ka Tuneesia ega Maroko, mille Bushi administratsioon kuulutas alles möödunud nädalal USA oluliseks NATO-välisesks liitlaseks.

Aafrika probleeme on kutsutud arutama kuus Musta Mandri riiki — Alžeeria, Ghana, Nigeeria, Senegal, Lõuna-Aafrika Vabariik ja Uganda. Nemad kohtuvad G8 liidritega neljapäeval.