Ühtlasi leiab organisatsioon, et enamikus neist riikidest takistavad laimu ja solvangute eest kaitsvad seadused ajakirjanikke nende töös ning kaitsevad põhjendamatult palju võimuorganeid.

Piirideta Reporterid (Reporters sans frontieres — RSF) märgib aastaaruandes, et Eestis, Lätis, Leedus, Tšehhis, Ungaris, Slovakkias, Sloveenias, Poolas, Maltal ja Küprosel ei mõrvatud möödunud aastal ühtegi ajakirjanikku oma töö pärast.

Organisatsioon kritiseeris 2007. aastal Euroopa Liiduga ühineda lootvat Rumeeniat, kus RSF-i hinnangul on tugevalt takistatud ajakirjanike töö kohalikes omavalitsustes võimul olevate ametnike korruptsiooni uurimisel.

Ajakirjanike organisatsioon märkis, et Rumeenia võimuorganid tahavad end sellel aastal parlamendi- ja presidendivalimistel soodsas valguses näidata ning avaldavad ajakirjanikele survet.

RSF kritiseeris teravalt Euroopa Liidu liikmeks pürgivat Türgit, nimetades sealset armeejuhti Hilmi Ozkoki pressivabaduse röövliks.

Pariisis asuv ajakirjanike organisatsioon kritiseeris Euroopa Liidu liikmesriiki Itaaliat ja selle peaministrit Silvio Berlusconit, kes pole RSF-i hinnangul lahendanud huvide konflikti oma ametikoha ja talle kuuluva meediaimpeeriumi vahel.