Parlamendi aruandes tõsteti Itaalia esile riigina, kus meedia on kõige enam kontsentreeritud. Teisi EL-i liikmeid kritiseeriti leebemalt.

“Itaalia süsteem on anomaalia tänu majandusliku, poliitilise ja meedia võimu unikaalsele kombinatsioonile ühe mehe kätes,” on öeldud raportis, mille koostas Hollandi liberaaldemokraat Johanna Boogert-Quaak.

Raportil ei ole õiguslikku jõudu, kuid tegemist on piinliku noomitusega Berlusconile, kellele kuulub suurim kommertsringhäälingugrupp Mediaset. Peaministrina mõjutab Berlusconi ka riikliku ringhäälingukompanii RAI programmivalikut.

Parlamendi raportis öeldi, et Berlusconi kontrollib otseselt või kaudselt ligi 90 protsenti Itaalia teleauditooriumist.

“Itaalia parlament peab võtma vastu korra, mis lahendaks Itaalia valitsusjuhi huvide konflikti. Silvio Berlusconi on lubanud teha seda oma valitsuse esimese saja päevaga,” märgiti dokumendis.

Aruanne kiideti Euroopa Parlamendis heaks päeval, mil Itaalia vastuoluline meediaseadus saadeti parlamenti viimasele lugemisele ja hääletusele tuleval nädalal.

Seadus vähendab meedia omandipiiranguid. Kriitikute sõnul on see seadus kasulik Berlusconi meediaimpeeriumile, toetajate väitel aga aitab seadus Itaalia meediakompaniidel areneda ja seista vastu väliskonkurentsile.

Raporti vastuvõtmist toetas 237 ja vastu oli 24 saadikut. Protesti märgiks jättis osa konservatiivsetest saadikutest hääletamata.