Euroopa Liidu eliidi reaktsioon Suurbritannia otsusele lahkuda Euroopa Liidust oli vaenulik ja juttu on olnud Suurbritannia karistamisest ning brittidele väga karmide lahkumistingimuste esitamisest.

Davidi hinnangul võib suurtest Hiina, USA ja Euroopa Liidu võimublokkidest eemalejäämine tähendada seda, et britid peavad ise kuidagi hakkama saama. "Briti kontekstis tähendab see, et me ei saa järgida vana mustrit, kus me ühineme iga ELi ja USA positsiooniga," kirjutas David.

Ta leidis, et koostöö jätkamine USA ja Euroopa Liiduga on islamiterrorismi osas endiselt õigustatud, sest huvid on ühised. Venemaa kohta seda aga öelda ei saa.

"Lõppude lõpuks, millist elulist Suurbritannia huvi Venemaa ähvardab?" Ta arvas, et kui Euroopa Liit hakkab briti firmasid diskrimineerima, võiksid briti naftafirmad ja finantsteenuste pakkujad otsida uusi turge Venemaalt, kuhu Euroopa Liidu firmad sanktsioonide tõttu minna ei saa.

"See ei tähenda, et me lahkuksime kohe NATOst ja hääletame iga kord ÜRO julgeolekunõukogus Venemaaga, aga see tähendab, et me peame seadma oma rahvuslikud huvid esmatähtsaks," leidis David. "Kui Euroopa Liit muutub vaenulikuks, pole meil muud valikut kui pöörduda mitte-ELi riikide poole, olgu nendeks siis Hiina, Venemaa või Šveits."

Ta nentis, et kui koostöö Šveitsiga ei häiri kedagi, siis mõte koostööst Moskvaga võib olla šokeeriv. Tema sõnul tasub aru saada, et maailm on muutunud.

"Me oleme riigina jälle omapead ja ei saa endale lubada suhtumist, et me oleme endiselt kas Euroopa Liidu riik või oma jõul tegutsev maailmavõim. Venemaa poole pöördumise oht võib juba iseenesest panna meie naabreid ELis kriitiliselt hindama meie karistamise plaane. Lõppude lõpuks ei ole Euroopa Liit Euroopa: viimane on lai kontinent, mis ulatub Londonist teisele poole Moskvat, Šveitsiga kõige keskel," kirjutas David.

NATO selle aasta tippkohtumisel otsustati, et just Eestisse tuleb Suurbritannia juhitud pataljon, mille eesmärgiks on Venemaa agressiivsust heidutada. Hiljuti teatati, et sellesse pataljoni tuleb 800 meest, tankid ja muud soomustehnikat.