Eesti e-residentsuse, nullbürokraatia, 1000 euro reformi ja teiste suurte reformide üks mõtteautoreist Taavi Kotka tunnistab, et võtab riigis töötatud ajast kaasa eelkõige positiivsed emotsioonid.

„Kui sa tahad teha, siis sa saad teha ja kui sa julged riskida, siis riski. Jah, see võib olla tüütu ja palju on peaga vastu seina jooksmist, aga teha saab, meeskonnad on head ja keegi ei pane kätt ette,“ ütles Kotka, kinnitades, et eesmärki on võimalik saavutada.

„Kui sa viga näed laita Eesti riigis, siis laida, aga ole mees ja mine tee ära ka,“ ütleb Kotka, julgustades erasektori inimesi riigisektorisse tulema.

Majandus-ja kommunikatsiooniministrile Kristen Michalile lahkumisavalduse esitanud IT-asekantsler Taavi Kotka on ministrile lubanud, et ei lahku enne, kui tema järeltulija on välja valitud.

Kotka kutsuti majandus-ja kommunikatsiooniministeeriumi side ja riigi infosüsteemide asekantsleriks ligi neli aastat tagasi, 2013. aasta veebruaris.

Kotka oli Aivo Adamsoni ja Erkki Raasukese kõrval üks neid suure kaliibriga ettevõtjaid, kelle Juhan Parts majandus- ja kommunikatsiooniministrina suutis riigisektorisse meelitada. Täpsemalt, esimesena puudutas seda teemat küll toonane MKM-i kantsler Marika Priske. „Läksin temaga kohtumisele, et arutada, kuidas IT-akadeemiale täiendavat rahastust saada (Kotka oli siis veel IT- ja telekommunikatsiooni liidu (ITL) president – K. A.), ja mingil hetkel muutus vestlus värbamisintervjuuks. Tunnistan, et esimene emotsioon oli „ei”. Aga täiendavad jutuajamised kantsleri ja minister Juhan Partsiga panid mõtlema,“ tunnistas Kotka 2013. aasta alguses Eesti Päevalehele antud intervjuus.

Kotka jaoks oli see toona pikalt kaalutletud otsus ning nagu ta ütles siis ning ütleb ka praegu: eelkõige julgustas teda riigisektorisse tulema Erkki Raasuke. Viimane jäi riigisektorisse küll vaid üheks aastaks, Kotkal saab veebruaris, mil ta ametist lahkub, täis neli. Kuigi ta tuli toona teadmisega, et jääb kaheks aastaks. „Selle ajaga poleks aga jõudnud midagi ära teha,“ põhjendab Kotka praegu.

Muu hulgas aasta ettevõtja ja Euroopa parima IT-juhi tunnustuse pälvinud Kotka on juhtinud edukat IT-ettevõtet Webmedia ning olnud infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu president. Webmedia, mis nüüd kannab Nortali nime, alustas muide tudengiettevõttena.

Pikemat intervjuud Taavi Kotkaga tema nägemusest riigist, riigi toimimisest, poliitikast, ametnikest ja oma valdkonnas tehtust saab lugeda laupäevasest Eesti Päevalehest.