Duterte kuulutas, et tema austus USA vastu on kadunud ning nöökis tema verise narkosõja pärast muretsejaid, nimetas enese kriitikuid lollideks, kes ei suuda teda peatada, vahendab Reuters.

„Kuigi see võib teile kõlada nagu sitt, on minu püha kohus hoida selle vabariigi rikkumatust ja rahvast tervena,“ ütles Duterte teisipäeval oma teises televisioonis üle kantud kõnes ühe päeva jooksul. „Kui te ei taha relvi müüa, lähen ma Venemaale. Ma saadan kindralid Venemaale ja Venemaa ütles: „ärge muretsege, meil on kõik, mida te vajate, me anname seda teile.“ Ja mis puutub Hiinasse, siis nemad ütlesid, et tulge lihtsalt siia ja kirjutage alla ja kõik saadetakse.“

Duterte ütles, et USA oleks pidanud Filipiine krooniliste narkoprobleemide lahendamisel aitama, kuid selle asemel kritiseerib teda suure hukkunute arvu eest, mida teeb ka Euroopa Liit.

„Meie aitamise asemel oli esimene, kes löögi andis, riigidepartemang. Niisiis, te võite põrgusse minna, hr Obama, te võite põrgusse minna,“ ütles Duterte. „EL, vali parem puhastustuli. Põrgu on juba täis. Miks ma peaksin teid kartma?“

Mõnede USA ametnike sõnul annab Washington oma parima, et Duterte sõnavalikut ignoreerida ega anda talle ettekäändeid uuteks sõimuvalinguteks.